Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hulp bieden in Moldavië tijdens corona: ‘Er zijn zoveel mensen in nood’

De gevolgen van de coronapandemie zijn ook in Moldavië voelbaar. Bethania, partner van Kerk in Actie, merkt dat ouderen en kinderen het nóg moeilijker hebben en de armoedeproblemen alleen maar groter worden. Vele gezinnen ontvangen praktische hulp, zoals een voedselpakket. “Zo kunnen we Gods liefde laten zien aan kwetsbare mensen.”

Enorme impact

Door de hoge werkloosheid en de armoede in Moldavië werkt een kwart van de bevolking in het buitenland. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Alleenstaande ouderen worden hard getroffen door de economische crisis, en kunnen niet rondkomen van hun kleine pensioen. Kinderen groeien op zonder of met weinig ouderlijk toezicht. 

De verspreiding van het coronavirus heeft een enorme impact op het werk van Bethania, partner van Kerk in Actie. De christelijke organisatie helpt kwetsbare ouderen en kinderen. In hun dagcentra kunnen ze terecht voor huiswerkbegeleiding, een gezonde maaltijd of anderen ontmoeten. Een teamlid van Bethania vertelt: “De armoede in ons land wordt groter. Ouderen, mensen met een beperking en kinderen hebben hier het meest onder te lijden. Onze hulp is harder nodig dan ooit. We vragen steeds om Gods leiding in deze moeilijke tijd. We willen Zijn liefde laten zien aan kwetsbare mensen en hoop en liefde doorgeven!”

Voedselpakketten en kleding

Toen de scholen sloten en onderwijs online gegeven werd, heeft het team van Bethania meer dan 560 voedselpakketten bij gezinnen rondgebracht. Zo’n 20 kinderen ontvingen nieuwe schooltassen en schoolspullen, schoenen en kleding. Vijf kinderen met een beperking kregen medicijnen, meer dan 200 kinderen kregen winterschoenen. Arme families kregen kachelhout om hun huis in de winter te kunnen verwarmen. 

Gezonde maaltijd

Daniela (13) komt regelmatig naar het centrum. Ze kan er haar huiswerk maken en krijgt er een gezonde maaltijd. “Tijdens de pandemie had ik geen telefoon of computer. Gelukkig kon ik naar het centrum van Bethania komen om daar mijn lessen online te volgen. Ik kreeg ook eten, kleding en schoenen.” 

Niet alleen gezinnen, ook eenzame ouderen kregen voedselpakketten. Er zijn er meer dan 550 uitgedeeld aan ouderen in vijf verschillende dorpen. Tachtig ouderen kregen iedere dag een lunch thuis bezorgd. 

Zorg voor kwetsbaren

“Er waren zoveel mensen in moeilijke omstandigheden. Zoals het gezin waarvan de vader een ernstige ziekte kreeg en niet meer voor zijn gezin kon zorgen. Het team van Bethania zorgde voor voedsel en hulp voor het gezin en ving zijn dochter op in het centrum. Na haar vaders dood moedigden we het meisje aan door te gaan met haar studie. Ze heeft nu haar eerste baan!

Gods liefde verspreiden

“De coronapandemie heeft veel veranderingen gebracht, ook in de manier waarop mensen met elkaar omgaan,” vertelt het teamlid van Bethania. “Het leerde ons om eerst te zorgen voor de meest kwetsbare mensen in onze omgeving. Zo kunnen we Gods liefde verspreiden.” Het team is erg dankbaar voor de steun van partners als Kerk in Actie. Iedere maandag bidden we met ons team, ook voor onze partners. Jullie zijn altijd in onze gedachten en gebeden!” 

Bekijk het filmpje waarin het teamlid van Bethania vertelt over de hulp aan kwetsbare ouderen en kinderen in coronatijd:

 

Lees ook:

Over dit project

Door hoge werkloosheid en armoede in Moldavië, werkt ongeveer een kwart van de bevolking in het buitenland. Ouderen én kinderen blijven dikwijls alleen achter, er is niemand die voor ze zorgt. Alleenstaande ouderen worden hard getroffen door de economische crisis, kunnen niet in hun eigen levensonderhoud voorzien en kinderen groeien op zonder of met weinig ouderlijk toezicht.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kinderen en ouderen worden gezien