Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Hulp voor Kharooj Nadeem (14) uit Pakistan na hersenvliesontsteking

Wat gebeurt er als je als kind hersenvliesontsteking krijgt in een afgelegen dorp in Pakistan? Het overkwam Kharooj Nadeem.

Kharooj Nadeem woont in een afgelegen dorp in het zuiden van Pakistan.Toen hij 2 jaar oud was kreeg Kharooj een hersenvliesontsteking. Hersenvliesontsteking is een gevaarlijke ziekte en je hebt een grote kans dat je het niet overleeft. Bij deze ziekte is het zaak om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan voor een behandeling. Vanwege armoede en onwetendheid hebben zijn ouders hem niet naar het ziekenhuis gebracht. Wonderbaarlijk overleefde Kharooj de ziekte, maar zijn motoriek werd aangetast. Daardoor kan hij niet goed meer (leren) lopen en spreken. Doordat hij opgroeide in een arme arbeidersfamilie, waar te weinig eten was, raakte hij ook nog eens ondervoed. Goede gezondheidszorg, medische middelen als een rolstoel of krukken, fysiotherapie en speciaal onderwijs, het was allemaal niet aanwezig in het dorp van Kharooj Nadeem.

Behandelplan

Toch kwam er hulp, perspectief en hoop voor hem en het gezin. Toen NOAD het gezin bezocht, diagnosticeerden zij de fysieke en mentale problemen bij Kharooj en stelden een behandelplan op. Medewerkers van NOAD bezochten het gezin daarna continue en hielpen hem met lichaamsbeweging en fysiotherapie. Ook bezocht een neuroloog het kind en gaf het gezin advies over medicijnen, voeding en technische begeleiding. Daarnaast nodigde het NOAD-personeel zijn ouders uit om lid te worden van een groep die bestaat uit ouders die een kind met een handicap hebben. Deze groep wordt door de ouders zelf geleid en de ouders staan elkaar bij in de zorg voor hun kinderen. Hier leren ze verschillende technieken om het kind te leren omgaan met zijn handicap. 

Blakend van levenslust

De inzet van de ouders en de hulp van de arts en het NOAD-personeel hadden resultaat. Kharoojs gezondheid gaat steeds meer vooruit. Hij kan inmiddels zelfstandig lopen en spreekt steeds duidelijker. Kharooj heeft weer een lach op zijn gezicht en blaakt van de levenslust. Ook hebben zijn ouders geleerd hoe ze om moeten gaan met zijn handicap en hebben ze weer hoop voor zijn toekomst. 

Over NOAD

De christelijke organisatie NOAD zet zich in voor kinderen met een handicap en richten zich vooral op kinderen met een verstandelijke handicap. Dankzij het werk van NOAD begrijpen de ouders wat de oorzaak is van de handicap, beseffen de ouders dat de kinderen mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen en zijn ze zich bewust van de rechten die de kinderen hebben. Ook richt NOAD zich op de dorpsgemeenschappen, zodat vooroordelen wegvallen. NOAD richt zich ook op de scholen. Dankzij het werk van NOAD kunnen veel kinderen met een handicap naar school en hebben de leerkrachten geleerd met welk onderwijs zij deze kinderen vooruit kunnen helpen. In het afgelopen jaar heeft NOAD 200 gezinnen ondersteund en hebben zij 17 nieuwe dorpen bereikt. 

Over dit project

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Opstaan voor een menswaardig bestaan