Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

“Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op”

Onderdak bieden aan vreemdelingen. Jezus’ woorden in Mattheüs 25 worden in praktijk gebracht door Judith van den Berg. Met haar stichting Van Hagar tot Ruth - van ‘vreemdeling’ tot ‘trouwe metgezel’ geeft ze vluchtelingen in Nederland een thuis door met hen te breien, te haken en te naaien. 

“De eerste keer dat ik met een paar andere vrijwilligers in het AZC in Utrecht ging handwerken met vluchtelingen weet ik nog goed. Alles kwam bij elkaar: ik hou van handwerken, ik kan het goed, en ik kon eindelijk iets doen voor vrouwen die voor die vreselijke oorlog in Syrië gevlucht waren. Dat was toen steeds in het nieuws en ik voelde me daar erg machteloos bij.” 

Geen taal nodig

“Dus toen ik daar zat, in dat kale zaaltje in het AZC, zag ik dat het werkte: de vrouwen waren net uitgedroogde plantjes. Ze grepen naar de wol en de breipennen en begonnen iets te maken. Eindelijk hadden ze wat omhanden. Sommigen konden het al en gingen het weer aan anderen uitleggen. Iemand vroeg zonder woorden aan mij hoe ik mijn haakwerk had gemaakt en ik deed het haar voor. Het was zo bijzonder: er was geen taal nodig, iedereen hielp elkaar, ze vergaten even hun verdriet en gingen iets moois maken voor zichzelf, een sjaal, een omslagdoek. Toen wist ik: dit past bij mij, hier ga ik verder mee.” Vier jaar na die eerste keer staat Judiths stichting als een huis. De stichting is nu een beginnende ‘sociale onderneming’ wat betekent dat er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mogen werken om zo hun kansen op een baan te vergroten. De producten die zij maken worden verkocht en met die inkomsten blijft de onderneming overeind. 

Ik zie jou

Judith, die met haar gezin de Protestantse Gemeente Odijk bezoekt, is zelf overdonderd door het succes: “Ik had dit nooit aan zien komen. Het leek mij gewoon leuk: een beetje breien met vluchtelingen, maar het is veel groter, mooier en dieper gebleken. Ik ervaar dat God dit draagt, dat Hij erbij is. Als ik twijfel of iets wel gaat lukken of er is ergens een tekort van, dan komt er altijd een oplossing en gaan er weer deuren open. Dan ontvang ik materiaal, er meldt zich een vrijwilliger of komt er een gift binnen, dat gaat buiten mijzelf om. Het is veel meer Zijn werk, dan mijn werk. Zo ervaar ik het ook als Gods leiding hoe ik op de naam ‘Van Hagar tot Ruth’ kwam. Hagar betekent vluchteling. Ze liet alles achter maar God zei tegen haar: ‘Ik laat je niet in de steek, Ik zie jou’. Ruth vindt als vreemdeling in Israël een thuis en ze vindt een losser, zoals Jezus onze losser is. En vind je niet dat ‘Van Hagar tot Ruth’ klinkt als ‘van haver tot gort’? Dat betekent ‘volledig, helemaal’, leuk toch?”

Je mag er zijn

Van Hagar tot Ruth is geen missionaire organisatie, er werken ook veel vrijwilligers die geen christelijke achtergrond hebben, maar Judith kiest ervoor om haar groepsbijeenkomsten te beginnen met een korte overdenking en een gebed: “Ik wil graag de naam van Jezus noemen, als we beginnen, en ik zeg altijd: als je daar niet bij wil zijn, dan kom je gewoon een kwartiertje later. Ik kies meestal een tekst uit de Bijbel die zegt: ‘Jij mag er zijn, je bent de moeite waard’ en ik merk dat de deelnemers dat heerlijk vinden om te horen. Het bemoedigt hen om te horen dat ze gezien en geliefd zijn. Ze hebben bij ons een plek gevonden om te wortelen, ze vinden er een echt thuis, dat zie ik gebeuren.”

De vreemdeling onderdak bieden

Deze week staat ‘de vreemdeling onderdak bieden’ centraal. De gave van de gastvrijheid is op sommige plekken mensen ruimhartig toebedeeld. In de Bijbel vind je er volop verhalen over. Mensen onderweg, die onderdak krijgen, omdat je iemand niet in de kou laat staan. Wanneer Jezus bijvoorbeeld met twee mannen vanuit Jeruzalem naar Emmaüs loopt en het al donker begint te worden, wordt hij van harte uitgenodigd voor de maaltijd. Diep in de traditie van Israël zat verweven dat ze ooit in Egypte zelf ook vreemdeling waren. En misschien begint het daar wel: het besef dat je als mens een voorbijganger bent, een vreemdeling op aarde. Wie dat heeft ervaren kan letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan wie onderdak zoekt. 

kerkinactie.nl/ikbenervoorjou

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project