Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

'In Myanmar is honger het volgende gevaar'

Al drie jaar lang speelt zich in Myanmar, buiten het zicht van internationale camera’s, een humanitair drama af. Na escalatie van het geweld is honger nu het volgende gevaar.

Sinds het leger begin 2021 de macht overnam in dit Aziatische land, volstrekt zich een stille ramp. Protesten tegen het militaire regime worden hardhandig onderdrukt. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht en er is een grote voedselcrisis: meer dan 15 miljoen mensen, een derde van de bevolking, heeft niet voldoende te eten.  

Thaung Mwe*, die met zijn kerk mensen op de vlucht opvangt, vertelt: “Om verzet de kop in te drukken, bestookt het leger dorpen met luchtvallen, onder meer via drones. Er zijn geen waarschuwingssystemen. Zodra mensen geschut horen, verstoppen ze zich in zelfgegraven schuilplaatsen, afgedekt met plastic en aarde. Veel mensen slaan op de vlucht, vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Mannen blijven vaak dicht bij huis om, tussen de luchtaanvallen door, het land te bewerken. Hard nodig, want door grote voedseltekorten is honger een volgend gevaar in Myanmar.” 

Hoewel het werk van partnerkerken- en organisaties in Myanmar onder grote druk staat, zetten zij alles op alles om kwetsbare groepen te helpen. Zo ondersteunen zij gezinnen bijvoorbeeld om, ondanks het vele geweld, in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. Zij zetten onder meer inkomensgenererende projecten op en bieden trainingen aan op bijvoorbeeld het gebied van landbewerking. Ook bieden zij onderdak, voedselpakketten en medische zorg aan mensen op de vlucht.

Op Dankdag, woensdag 6 november, staat Myanmar centraal in de collecte. Kerken in heel Nederland collecteren dan voor het werk van partnerorganisatie WCM in Myanmar. WCM leert jongeren hoe ze landbouwgewassen kunnen verwerken tot consumentenproducten. Door bijvoorbeeld pinda’s tot olie te verwerken of gember te drogen voor de verkoop, kunnen zij enigszins in hun dagelijks levensonderhoud voorzien. Door jongeren perspectief te bieden, hoopt WCM te voorkomen dat zij een makkelijk doelwit voor rekrutering zijn. Geef ook via de collecte of doneer online. 

 

Over dit project

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar helpt Kerk in Actie kwetsbare groepen om op eigen benen te staan. In 10 dorpen verwerken jonge moeders, jongeren tussen de 18 en 35 jaar en slachtoffers van de gewapende conflicten landbouwgewassen tot consumentenproducten.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Jonge mensen verbeteren hun landbouwproductie