Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kinderen in Oekraïne blijven dromen van vrede

Al bijna drie jaar woon je op een andere plek. Je kent de angst voor vallende bommen. Je schrikt van elk onbekend geluid. Het is de realiteit van kinderen die in Oekraïne opgroeien. En het laat diepe sporen na. 

De cijfers liegen er niet om: meer dan 3 miljoen kinderen in Oekraïne zijn ontheemd en afhankelijk van voedselhulp. Het merendeel heeft al lange tijd geen onderwijs gehad. Veel kinderen hebben te maken gehad met gewapend geweld, waardoor ze het mentaal moeilijk hebben. 

Tatiana Volochai (41), psychologe in Tsjerkasy, kan erover meepraten. In deze stad in Centraal-Oekraïne zijn hevige gevechten gevoerd. In de leeszaal van de regionale jeugdbibliotheek helpt ze kinderen bij het verwerken van alles wat ze meegemaakt hebben. “De oorlog heeft een verschrikkelijk effect op hen”, vertelt ze. “Kinderen zijn bang, gestrest en schrikken van elk onbekend geluid.”  

Voortdurend in angst 

Denys (9) is een van die kinderen. Hij vluchtte samen met zijn moeder en zus uit Charkiv en kwam in Tsjerkasy terecht. Zijn verhaal is schrijnend. “We moesten vluchten omdat er overal vliegtuigen, bommen en explosies waren. Elke keer als ik bijna sliep, moesten we weer naar de schuilkelder.” 

Ook Andrii Avdieiev (18), een jongere uit Izyum, maakte verschrikkelijke dingen mee. Zijn stad werd in februari 2022 gebombardeerd en maandenlang bezet door de Russen. Nog altijd vindt hij het moeilijk om onder woorden te brengen hoe verschrikkelijk die tijd was. “We leefden voortdurend in angst als er weer bommen vielen”, vertelt hij. “We konden niet altijd aan voldoende eten komen want je mocht niet altijd naar buiten. Alles werd gecontroleerd.” 

Veerkrachtig 

Ondanks alle ellende gaan Oekraïners niet bij de pakken neerzitten. Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa van Kerk in Actie, reisde in het voorjaar langs projecten in Oekraïne en zag hoe veerkrachtig de inwoners zijn. “In Fastiv, een stadje dat bij de aanval op Kyiv direct in de frontlinie lag, besloot de lokale kerkelijke gemeente met vereende krachten om ontheemden op te vangen. Dat doet ze ook nu nog. Kinderen uit deze stad die hun vader aan het front verloren – het zijn er inmiddels meer dan honderd – krijgen samen met hun moeder therapie om bij elkaar emoties te herkennen en er samen over te kunnen praten.” 

Luisterend oor 

Ook Andrii uit Izyum wilde graag iets doen voor anderen nadat het Oekraïense leger zijn stad in september 2022 bevrijdde. Samen met zijn moeder bakt hij brood in de gaarkeuken van Charkiv. Bijna 3.000 mensen die noodgewongen in de stad moeten blijven, krijgen hier dagelijks te eten. “Na alles wat ik gezien en meegemaakt heb, kan ik niet anders. Ik ben blij dat ik nu iets kan doen.” 

Zo lang als nodig blijft Tatiana Volochai haar uiterste best doen voor de kinderen in Tsjerkasy. Door middel van speltherapie probeert ze hen te helpen om trauma’s te verwerken. Ook de 9-jarige Denys doet mee. Tatiana: “Een kind kan iets maken van klei, een tekening maken of iets in elkaar zetten met bouwstenen. Als ze over iets willen praten, is er altijd een luisterend oor.” 

In actie  

Nu de oorlog al bijna drie jaar duurt, hebben kinderen in Oekraïne meer dan ooit behoefte aan veiligheid, stabiliteit en psychosociale ondersteuning. Door de jarenlange contacten met Oekraïense kerken kan Kerk in Actie, samen met partnerorganisatie Ukrainian Education Platform, overal in het land hulp bieden.  

“Lokale kerken bieden tijdelijk onderdak aan gezinnen die alles moesten achterlaten”, vertelt Daan Verbaan. “Kinderen hebben er een veilige plek om te spelen en krijgen psychosociale hulp om mentaal gezond te blijven of te herstellen van trauma’s. Ook bieden we families voedsel- en zadenpakketten, zodat er toch eten op tafel is in de winter.” 

Dromen van vrede 

Tatiana blijft hopen op een spoedig einde aan alle verschrikkingen. “Mijn grootste droom – en niet alleen van mij, maar van alle Oekraïners – is dat de oorlog stopt en dat elk kind in vrede en rust kan opgroeien onder een vredige Oekraïense hemel.” 

Help kinderen in Oekraïne de oorlog door

De oorlog in Oekraïne woedt al bijna drie jaar. Hoe houd je het vol in zo'n situatie? Kinderen in Oekraïne groeien op in een onzekere tijd en hebben dringend hulp nodig. Daarom is de kerstcollecte van Kerk in Actie in 2024 bestemd voor kinderen in Oekraïne. Via het noodhulpprogramma helpt Kerk in Actie hen met voedsel, tijdelijk onderdak en psychosociale hulp. 

Geef voor kinderen in Oekraïne 

Petrus in het land over de hulp aan Oekraïne

In het tv-programma ‘Petrus in het Land’ vertellen twee priesters, twee jongeren en twee medewerkers van UEP, partnerorganisatie van Kerk in Actie in Oekraïne, over hoe het is om kerk te zijn in een tijd van oorlog en hoe kinderen en jongeren in Oekraïne opgroeien met een onzekere toekomst.

>> Zlata en haar familie ontvingen met hulp van Kerk in Actie een zadenpakket. Hiermee heeft het gezin toch eten op tafel deze winter. Lees haar verhaal:

Over dit project

Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Oekraine