Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Leren van kinderen

‘We willen onze kinderen vooral vertellen wat ze moeten doen. We leven in een snel veranderende wereld en ze moeten leren goed van kwaad te onderscheiden. Maar we vergeten vaak dat we ook van kinderen en jongeren leren’.

“Tot mijn eigen verbazing heb ik al veel geleerd van mijn pasgeboren zoon”

Abuild Thole

Meer  

Aan het woord is Abuild Thole, derdejaars student op Justo Mwale. Met dertien anderen volgt hij het vak kinder- en jongerenwerk. Normaal wordt dat vak gegeven door een Zambiaanse parttime collega. Maar omdat Justo Mwale in geldnood zit, geven de fulltime-docenten dit jaar meer les. Zo is het vak bij Thijs terecht gekomen. Dat is niet wat je wilt. Toch is het ook leuk. Bijvoorbeeld als ik de studenten vraag of ze ook wat kunnen leren van kinderen. Abuild vertelt over wat hij leert van zijn zoon van tien weken. En van een jonge vrouw van 14 jaar.

 Pasgeboren zoon

‘Graag stel ik je voor aan mijn pasgeboren zoon Mthandeni, een Ngoni naam die ‘hou van hem’ betekent. Hij is nu tien weken oud. Tot mijn verrassing heb ik al veel van hem geleerd. Bijvoorbeeld dat er voor alles een tijd is: hij huilt als hij wil eten, pijn voelt of een vieze luier heeft; hij is rustig als hij slaapt, gedronken heeft of als ik er ben. Ik heb ook van hem geleerd dat we zelf plezier moeten maken: als er niemand is om mee te spelen, speelt hij alleen en heeft hij de grootste schik. Als een baby dat al kan, dan kunnen wij het ook, wacht niet tot iemand anders het voor je doet’.

 Jonge vrouw

‘Toen ik als vrijwilliger les gaf op een school heb ik ook veel geleerd van Christine, een jonge vrouw van 14 jaar. Van haar heb ik geduld geleerd, als ik haar werkschrift nakeek wachtte ze altijd rustig tot ik klaar was. Ik heb ook vastberadenheid van haar geleerd. Ze kwam uit een arm gezin, haar schooluniform was versleten en klasgenoten keken op haar neer. Maar ze bleef gefocust op de toekomst en maakte haar school af. Ook wij moeten vastberaden het doel voor ogen houden’.

Krijgen

Abuild beseft dat kinderen en jongeren ook iets van volwassenen nodig hebben maar lang niet altijd krijgen, ook niet in de kerk. Er is veel verwaarlozing, (verbaal) geweld en machtsmisbruik. Tijdens de lessen bespreken we mogelijke oorzaken, gevolgen en remedies. Als ik hem vraag wat kinderen en jongeren graag van volwassenen krijgen zegt hij: ‘respect, liefde, zorg, begrip en vertrouwen op God’.

Abuild met zijn zoon Mthandeni 

 

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden