Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Monira Begum droomt van een eigen geitenboerderij

Monira Begum (42) woont in Bangladesh, in het dorp Nisampur, een van de meest kwetsbare en afgelegen dorpen in het district Patuakhali. Haar man Abdul Jamal Khan (50) is visser van beroep. Samen hebben ze drie zonen en een dochter. De oudste zoon werkt samen met zijn vader, de anderen gaan nog naar school. Voorheen bracht alleen haar man inkomen binnen, en die inkomsten waren altijd heel onregelmatig. Het gezin leefde in grote armoede. Gelukkig kwam daar vorig jaar verandering in.

Sinds januari 2020 is Monira lid van het rampencomité in haar dorp, een initiatief van Kerk in Actie-partner Codec. Als lid van dat comité kreeg ze niet alleen een training in rampenpreventie en het redden van levens: ze leerde ook hoe ze eenden, kippen en geiten kon houden, en hoe ze een geitenstal kon bouwen die bestand is tegen overstromingen. Via Codec, en met een kleine eigen bijdrage, kreeg ze in december 2020 een eigen geit, die op 9 januari 2021 beviel van drie geitenlammeren. Ook heeft Monira inmiddels vijf kippen en acht eenden. Ze kan haar kinderen nu melk en eieren te eten geven, en dankzij de verkoop van eieren kan ze ook hun schoolgeld betalen.

 

Monira is enorm blij met de trainingen en met het lidmaatschap van het rampencomité: “Ik heb ontzettend veel geleerd. Vroeger waren we arm en maakten we veel ellende, doordat er zo vaak overstromingen waren. Nu hebben we het veel beter, en weten we beter hoe we op rampen voorbereid kunnen zijn. We weten wat we bij een overstroming of andere ramp kunnen doen om levens van mens en dier te redden, en om schade zoveel mogelijk te voorkomen. Ook heb ik veel geleerd over het houden van vee. Andere vrouwen uit het dorp komen vaak kijken naar mijn geiten. Mijn droom is dat mijn kinderen hun opleiding kunnen afmaken, en dat ik zelf een geitenboerderij kan beginnen.

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project