Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Onzekerheid en angst 

Alle ogen van de wereld zijn gericht op Libanon, waar de spanningen escaleren. Hoe gaat met met Wilbert van Saane, medewerker van Kerk in Actie in Libanon, en met de studenten op de universiteit waar hij lesgeeft? Een update van Wilbert. 

“Het is nu toch gebeurd. De strijd tussen de Israëlische strijdkrachten en Hezbollah is geëscaleerd. Maandenlang bleven de beschietingen beperkt tot de grensstrook. Maar sinds maandag zijn er op talrijke plaatsen luchtaanvallen uitgevoerd. Net als in Gaza en de Westelijke Jordaanoever vallen in Libanon veel slachtoffers.  

Slachtoffers 

“De wijk waar wij wonen is geen doelwit van de aanvallen. Het is hier veilig. Er staan hier in de wijk drie ziekenhuizen, waar gewonden worden opgevangen. De ambulances rijden af en aan. Eerst waren het de slachtoffers van de aanvallen op de communicatie-apparaatjes. Nu gaat het om slachtoffers van drone- en raketaanvallen.  

De Israëlische aanvallen veroorzaken veel burgerslachtoffers. In de afgelopen dagen zijn tientallen kinderen gedood in de raketaanvallen. De ziekenhuizen kunnen de toestroom nauwelijks meer aan en de verwondingen zijn vaak ernstig.” 

Vluchtelingen 

“De laatste paar dagen zijn er ook honderden mensen met auto’s, taxi’s en busjes onze wijk binnengekomen. Ze zijn het zuiden ontvlucht en worden opgevangen in scholen. Volgens de regering gaat het in totaal om bijna 100.000 interne vluchtelingen.  

Deze mensen hebben alles achtergelaten. De meesten verblijven in schoolgebouwen. Ze hebben dringend behoefte aan matrassen, beddengoed, voedsel en kleding. Gelukkig staan er overal teams van vrijwilligers klaar om snel dingen te regelen.” 

Studenten 

“Studenten van de Haigazian University, waar ik werk als studentenpastor en docent, zijn een inzamelactie begonnen. Ze zijn eerst in tweetallen op bezoek gegaan bij een aantal opvanglocaties in de buurt. Ze hebben lijsten opgesteld van de benodigde goederen en die worden nu ingezameld.  

Psychologie-studente Sirine vertelt: “De oorlog was de laatste week heel intensief. Ik kom zelf uit het zuiden. Duizenden mensen hebben moeten vluchten. Hier op Haigazian University proberen we iets voor hen te betekenen. We koken warme maaltijden voor hen. Ook zorgen we voor matrassen en kussens, zodat de mensen niet op de grond hoeven te slapen.”

Download dit filmpje om te laten zien in de kerkdienst

Hopen op vrede 

“Intussen gaan de Israëlische luchtaanvallen door. Het zuiden en het oosten van het land worden het zwaarst getroffen. Soms valt Israël specifieke doelwitten aan in de zuidelijke wijken van Beiroet, waar Hezbollah veel aanhangers heeft. De voortdurende aanvallen zorgen voor veel onzekerheid en angst onder de bevolking. 

We hopen dat de strijdende partijen snel tot een vergelijk zullen komen, zodat het Palestijnse en het Libanese volk niet langer hoeven te lijden onder het geweld. Laten we bidden dat de weg naar vrede en gerechtigheid teruggevonden wordt in deze regio.”  

Bid mee

Wilbert vraagt ons gebed voor de inwoners van Libanon. Hij geeft daarbij de volgende gebedspunten:

  • Voor de duizenden die huis en haard achtergelaten hebben en elders in het land een veilig heenkomen zoeken. Dat ze snel weer in vrede mogen terugkeren.
  • Voor kinderen die familieleden verloren hebben en getraumatiseerd zijn door de raketaanvallen. Dat ze heling en veiligheid vinden. 
  • Voor artsen en verpleegkundig personeel die allen onder grote druk werken vanwege de vele gewonden. Dat ze kracht, liefde en volharding ontvangen. 

 Lees ook:

 

 

Over dit project

Christelijke opleidingen in Libanon richten zich vaak op meer dan alleen de studies die ze studenten bieden. Hun verlangen is ook om studenten toe te rusten in hun geloofsontwikkeling. Zo hopen ze dat een nieuwe generatie jongvolwassenen na hun studie vanuit hun geloof kunnen bijdragen aan de opbouw van de samenleving.  
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Meebouwen aan een stabiele samenleving