Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Op reis in de Golf, deel 5: Het goud blinkt waar het verhaal klinkt

Het is niet alles goud wat er blinkt. In Dubai wordt het spreekwoord wel heel werkelijk. De sky is the limit hier. Op de boulevard voor het Atlantis hotel schieten toeristen een zo perfect mogelijk plaatje voor social media. Terwijl wij er rondlopen doemen de beelden van de avond ervoor op: de vriendelijkheid, gastvrijheid en het geloof van de vrouwen in het labour camp. Daar is pas het echte goud te vinden.

Bij alle bezoeken die we afleggen in de Emiraten is Babu Ganta (70) onze chauffeur. Naast echte storyteller is hij de coördinator van het Bijbelgenootschap in Dubai en traint jaarlijks honderden mensen om zelf verhalenverteller te worden. Ook als Babu in het drukke verkeer achter het stuur zit, blijven de bijbelverhalen zijn mond uitrollen. Als we de drukte van de stad inrijden, is het steevast Hrayr die even op zijn arm drukt: “Babu, take care here. you´re driving.” En wij glimlachen achterin de auto.

Wat is echt belangrijk?
De snelheid waarmee hij spreekt, tekent Babu´s leefwijze. Slaap is bijzaak, aan een paar uur heeft hij genoeg. “Ik wil geen tijd verspillen, er is zoveel werk te doen voor God.” We vragen hem naar zijn eigen favoriete bijbelverhaal. En dat is het bezoek van Jezus aan Martha en Maria. “Ik vind het een levensles. Je kunt zoveel doen in de kerk dat je geen tijd overhoudt voor je familie. Dan ben je zo druk als Martha, wil ik alleen anderen tevreden stellen en doe ik niet wat God van me vraagt.” Babu´s passie om aan iedereen die het wil horen over Jezus te vertellen is bewonderenswaardig, maar voor hemzelf een vanzelfsprekendheid. “Doe alles wat je kunt. Ook al is het maar klein, het heeft impact voor de eeuwigheid.”

Een andere wereld
Hrayr drukte ons op het hart ook wat toeristische plekken in Dubai te zien. En zo gingen we gistermiddag van het palmeiland voor de kust via de Dubai Frame naar de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Wat voel je je nietig aan de voet van deze megatoren. Dit uitstapje bleek niet voor niets te zijn. Onze gastheren wilden graag dat we zelf de grote verschillen zouden ervaren van deze stad. Dat er achter al deze luxe een leger aan arbeidsmigranten schuilgaat die lange zware dagen maken om dit alles mogelijk te maken. Een unheimisch gevoel bekruipt ons als we voor het bekende Atlantis hotel staan, waar de duurste kamer rond de 35.000 euro per nacht kost. Na gisteravond in het labour camp voelen we ons niet op ons gemak hier in downtown Dubai. In het kamp waar wij ons zo welkom voelden en het verhaal van de Bijbel klinkt, daar blonk wat ons betreft het goud pas.

Vertel het iedereen
Verhalen vertellen is hier heel gewoon. Mensen vertellen elkaar hun familiegeschiedenissen zodat het verleden niet vergeten wordt. Zo ook met het woord van God. We horen zoveel mooie verhalen over bijbelverhalen die overal met anderen worden gedeeld: in de kerk, op straat, in de trein en zelfs in de gevangenis. Womba uit Bahrein gaat iedere donderdagochtend met 4 andere vrouwen naar de vrouwengevangenis. In de ontmoetingsruimte vertellen ze een bijbelverhaal en bespreken het daarna in verschillende taalgroepen. “Het is zo verrijkend voor hen én voor ons,” vertelt Womba, “de vrouwen herkennen zich in de verhalen. We zien mensen van nacht naar dag veranderen. Ze groeien in elk verhaal.”

Shyno, een 49-jarige vrouw die we ontmoeten in de Filippijnse kerk in Bahrein, volgde zelf een training in storytelling. Ze merkt de impact die de methode heeft. “Als je leest, verlies je snel je aandacht. Bij het luisteren naar een verhaal blijven mensen geboeid.¨

We spreken Ann Ronal (21), de dochter van de pastor van de Sri Lankaanse kerk in Bahrein. Ze volgde een training in storytelling en gebruikt dit nu in het kinderwerk in de kerk. “Kinderen leven zich helemaal in in het verhaal," vertelt ze, ¨ze worden de persoon zelf.” Ze heeft veel geleerd van de training. ¨De boodschap van de Bijbel is ook nu springlevend.”

Anusha (27) in het labour camp in Sjarjah heeft veel problemen, maar de wekelijkse bijbelstudie met de andere vrouwen bemoedigt haar. Ook de avond dat wij er zijn en het verhaal over de opwekking van Tabitha (Dorcas) wordt besproken. “Ik weet dat ik met Jezus ieder probleem aan kan. Petrus bad en er gebeurde een wonder. Ik bid tot God dat Hij dat ook in mijn leven doet.¨

Levensveranderd
Hrayr Jebijian, directeur van het Bijbelgenootschap in de Golf, reist nu al zo´n 30 jaar door de regio. We vragen hem naar zijn kijk op de Bijbel door al die jaren heen. “Als christen was het altijd al ‘mijn’ boek. Toen ik deze regio echt leerde kennen en de duizenden migrantenkerken die we hebben, realiseerde ik me dat de Bijbel echt levens van mensen verandert.” Zes jaar geleden startte het Bijbelgenootschap het storytellingsprogramma in de Golf. Het wordt nu overal in de kerken gebruikt. Hrayr ziet de impact ervan. “Bij het luisteren naar een bijbelverhaal reageren mensen op het woord van God op een manier die hun leven verandert. Hoe lees je de tekst? En begrijp je die? De betekenis van de tekst heeft grote invloed op mensenlevens.”

Ook in Nederland
Storytelling, het mondeling vertellen van bijbelverhalen en deze vervolgens toepassen op het eigen leven, wordt gedaan volgens de Simply the Story (STS) methode. Hier in de Golfregio vertellen mensen ons dat het levensveranderend is om bijbelverhalen op deze manier tot je te nemen. Wilt u in uw gemeente ook iets gaan doen met storytelling? Op 23, 24 en 25 april wordt er een training gegeven op het dienstencentrum van de Protestantse Kerk en u kunt ook meedoen! 

Van 8 t/m 18 februari reizen Kerk in Actie collega´s Wilma Wolswinkel en Tineke van der Stok door verschillende landen in de Golfregio. Lees hieronder wat ze meemaken:

Met het project ‘de kracht van bijbelverhalen’ steunt Kerk in Actie het werk van het Bijbelgenootschap in de Golf, o.a. de storytellingmethode. Dit project staat centraal in de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie. Op zondag 1 maart wordt er in veel kerken gecollecteerd voor dit project. Doet u ook mee?

 

Over dit project

Miljoen arbeidsmigranten in de Golfstaten maken lange werkdagen om geld te verdienen voor hun familie ver weg. Veel van deze arbeidsmigranten zijn christen en willen graag meer weten over de Bijbel, maar kunnen zelf niet lezen. Kerk in Actie ondersteunt het Bijbelgenootschap in de Golfstaten die voorgangers traint in storytelling, een mondelinge vertelmethode. Eeuwenoude verhalen krijgen zo betekenis in het leven van arbeidsmigranten.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van De kracht van bijbelverhalen