Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Roermond: diaconaal present zijn in tijden van corona

Als diaconale presentieplek zoekt de protestantse gemeente Roermond naar manieren om toekomstgericht en kleurrijk kerk te zijn, midden in een krimpregio waar kerken leeglopen. De gemeente richt zich daarbij vooral op jeugd en gezinnen, op kwetsbare mensen en op migranten en vluchtelingen, en op de onderlinge verbinding tussen verschillende groepen in de gemeente. Normaal al een grote uitdaging, maar hoe doet deze presentieplek dat in coronatijd?

“Ja, corona heeft roet in het eten gegooid,” vertelt Judith Van den Berg-Meelis, predikant in Roermond, “maar gelukkig konden we veel activiteiten met creatieve aanpassingen toch voortzetten.” Van den Berg ziet dat vooral gezinnen van statushouders, kwetsbare mensen met meervoudige problematiek (bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte of handicap, psychiatrische problemen en/of een detentieverleden) en vluchtelingen door langdurige procedure, of vanwege corona, tussen wal en schip vallen. Zij leven op het bestaansminimum, hebben geen werk, geen auto, maar vaak wel medische kosten.

Meer bezoekers

Na de eerste lockdown heeft de gemeente in de zomer- en herfstmaanden een deel van de activiteiten in aangepaste vorm weer opgestart. “We organiseerden openlucht-picknicks, buiten koffiedrinken en lunchen na de kerk, en konden vanaf augustus weer even drie maanden bijna normaal kerk zijn. Zo hielden we op 13 september een doopdienst met acht dopelingen uit AZC-gezinnen.” Al die tijd is ook de ‘Open Kerk’ - een wekelijkse inloopmiddag - open gebleven met, afhankelijk van de coronamaatregelen, een wisselend aantal bezoekers. Van den Berg: “Juist in de momenten van lockdown kwamen er meer bezoekers, vooral mensen die normaliter bij buurt- en inloophuizen terecht konden. Vanaf oktober werd ook het AZC opnieuw gesloten voor bezoekers. Gelukkig konden de AZC-ers wel naar de kerk en de inloopmiddagen blijven komen. Dankzij het project ‘Diaconale presentie’ hebben we budget om waar nodig fietsen en taxikosten te vergoeden.”

Vooruitblik

De gemeente Roermond zet haar diaconale activiteiten komend jaar voort. “Daarbij willen we nog meer nadruk leggen op activiteiten voor jeugd en gezinnen. Ook willen we meer inzetten op ‘werken aan werk’, onder meer via taal- en inburgeringslessen, en een buddysysteem”, aldus Van den Berg. “Ook gaan we verkennen welke diaconale mogelijkheden we kunnen bieden vanuit het pand naast het kerkgebouw dat we hebben aangekocht en gaan we de samenwerking andere maatschappelijke organisaties versterken.”

Over dit project

Als kerken diaconaal betrokken zijn op hun wijk, verandert er niet alleen wat in de levens van mensen in de knel, maar ook in de geloofsgemeenschap zelf. Kerk in Actie begeleidt en ondersteunt kerken in heel Nederland bij hun taak om van betekenis te zijn in hun omgeving.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Kerk zijn doe je met elkaar