Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Rooted Kulture

Het is in de kerk belangrijk dat jongeren een stem krijgen. Jongeren hebben ons wat te vertellen. Een van hen is Wilson. Een paar jaar geleden was zijn vader ernstig ziek. En is hij zelf met de dood bedreigd. Beide keren liep het goed af. Daar ziet hij de hand van God in. Uit dankbaarheid startte Wilson toen de dramagroep Rooted Kulture. Hij vertelt er graag over.

Het logo van de drama groep 'Rooted Kulture'

 Logo

‘In ons logo lopen een traditionele tamtam en diepe wortels in elkaar over en staat onze naam. De tamtam is vanouds het middel van communicatie. Was er een noodgeval of een belangrijke vergadering, dan hoorde iedereen dat via de trommel. Toen ik Gods hand in mijn leven zag, besloot ik samen met anderen het woord van God te gaan communiceren middels muziek, dans en poëzie. De wortels herinneren ons er aan alles te doen vanuit het woord van Christus. Dus als iemand zich bij ons wil aansluiten – we zijn maar een klein clubje – dan moet Christus centraal staan. Onze naam is Rooted Kulture. Cultuur is een manier van leven. Onze manier van leven wortelt in het woord van Christus. Zo ook onze optredens. We schrijven cultuur niet met een ‘c’ zoals gebruikelijk maar met een ‘k’. De ‘k’ staat voor ‘kingdom of God - koninkrijk van God.’

“We schrijven cultuur niet met een ‘c’ zoals gebruikelijk maar met een ‘k’. De ‘k’ staat voor ‘kingdom of God - koninkrijk van God.’”

Wilson

 Verleden, heden en toekomst

Als ik nieuwsgierig doorvraag vertelt Wilson enthousiast verder: ‘de tamtam symboliseert ons verleden. We moeten namelijk niet vergeten waar we vandaan komen. Ook al gebruiken we ook andere instrumenten – kunst vraagt creativiteit en onze wereld verandert voortdurend – ons verleden moet in herinnering blijven. Onze scripts gaan over het heden, wat we nu als jongeren meemaken en wat ons bezighoudt. Dit om elkaar te bemoedigen. Zelf hebben we ook bemoediging nodig. Daarom nodigen we regelmatig iemand uit om een onderwerp te bespreken. We gebruiken dat als input voor onze optredens. Maar wat we ook presenteren, we doen het als kinderen van God en met Christus centraal. Dat is de essentie. Het koninkrijk van God is de plek waar alles begon en waar we allemaal naar toe willen omdat alleen daar ware vrede en eeuwig geluk te vinden is. We willen dus ook richtingswijzers zijn naar de toekomst en helpen het koninkrijk van God te bereiken.’

 Doorgeven

‘We richten ons op de verlorenen en op wie God al kennen. Niet dat we zelf perfect zijn. Maar de kennis die we onderweg opdoen krijgen we om door te geven. Het is niet de bedoeling dat het bij mij stopt, we zijn er om mensen om ons heen te helpen.’ We praten uitgebreid verder. Zegt Wilson opeens: bedankt voor het luisteren. En ik: het genoegen is geheel wederzijds. Veel zegen!

Voor een optreden zie https://vimeo.com/714798279

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden