Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Veerkracht

Zou jij nog steeds naar je werk gaan als je 1,5 jaar onregelmatig en slechts gedeeltelijk wordt betaald? En hoe zou jij reageren als je zonder inspraak wordt overgeplaatst naar een andere gemeente? Het overkomt meerdere collega’s.

Blijven lesgeven

Op Justo Mwale is de laatste lesperiode van 2022 begonnen. Een van de vakken geven we met meerdere collega’s. Dit keer gaat het over het gebed. Elke docent belicht het onderwerp vanuit zijn of haar vakgebied. En met gevoel voor wat er speelt. Een van de studenten wil weten of gebed ons welzijn bevordert. Een ander vraagt of God altijd verhoort. En een derde wil weten of een dominee iemand in de naam van Jezus genezen kan verklaren. Gepassioneerd en met fijngevoeligheid gaan mijn collega’s in op de vragen. Wat ze zeiden weet ik niet precies meer. Want mij hield iets anders bezig: zou ik nog steeds lesgeven als ik, zoals zij, 1,5 jaar onregelmatig en slechts gedeeltelijk was betaald? Hoe blijven mijn collega’s zo gemotiveerd? Waar halen ze de veerkracht vandaan?

 Naar een andere gemeente

In de Reformed Church in Zambia krijgen dominees zelden een beroep. Veel plaatselijke kerken hebben namelijk niet genoeg geld om een dominee te betalen. Om voldoende doorstroming te waarborgen kan het synodebestuur dominees overplaatsen (het zgn. posting-systeem). Dat gebeurt regelmatig. Soms op verzoek: dominees kunnen aangeven graag te willen verkassen en gemeentes kunnen laten weten graag een andere dominee te willen. Soms ook niet op verzoek. Onlangs zijn meerdere collega’s zonder inspraak overgeplaatst naar een andere gemeente. Een van hen is geschrokken. Een ander is voorzichtig positief. En een derde had het niet verwacht maar zegt ‘God heeft er vast een plan mee, al weet ik niet wat.’ Ik mompel wat. Maar ik vraag me vooral af: hoe zou ik reageren als ik zonder inspraak zou worden overgeplaatst? Hoe kunnen mijn collega’s dit opbrengen? Waar halen zij en hun gezinnen de veerkracht vandaan?

“Graag jullie gebed om veerkracht voor ons allemaal”

 Gebed

Vandaag wilde ik iets laten kopiëren en een reader laten inbinden voor de studenten. Maar het papier was op. Ik balen. Naar huis lopend dacht ik ‘als zulke kleine dingen me soms al ergeren, hoe zou ik dan reageren als ik mijn salaris niet krijg of ongevraagd moet verhuizen?’ Graag jullie gebed om veerkracht voor ons allemaal.

Onze collega's prof. DT Banda en prof V. Chilenje

 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project