Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Vluchtelingenkinderen uit Charkov krijgen gastvrij onthaal op School van onze Dromen

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak, is de School van onze Dromen in Vynnyky veranderd in een noodhulpcentrum. Met hulp van Kerk in Actie delen medewerkers hulpgoederen uit aan gezinnen in nood en krijgen vluchtelingenkinderen uit Charkov een plekje in het onderwijs. Directrice Liliya Svystovych: “We doen wat we kunnen, en kijken samen uit naar de dag dat er eind komt aan de oorlog in ons land.”

Grote aantallen vluchtelingen

Het kleine plaatsje Vynnyky ligt vlakbij Lviv, de meest westelijke stad in Oekraïne. De situatie is er veiliger dan in het oosten van het land, maar de nood is groot. Vluchtelingen uit het hele land stromen in grote getale de regio binnen en kloppen ook bij de School van onze Dromen aan om hulp.

Hulpgoederen door heel Oekraïne

De school ontvangt veel hulpgoederen uit het buitenland. In een grote ruimte worden gesorteerd en opgeslagen. Van hieruit worden voedsel, medicijnen, hygiëneproducten en kleding naar andere delen van het land gestuurd. Liliya is trots op alles wat haar team voor elkaar krijgt: “Het is ons gelukt medicijnen naar mensen in de buurt van Kiev te sturen, maar ook rolstoelen te regelen voor mensen met een handicap die uit het oorlogsgebied gevlucht zijn. 

De hulpgoederen vinden hun weg door het hele land. Liliya: “Een collega uit Mykolaiv, een stadje in de buurt van het zuidelijk gelegen Cherson, vroeg om onze hulp. Hij had dringend medicijnen nodig voor mensen met een handicap. We hebben een aantal pakketten naar hem opgestuurd.” Daarnaast kregen meerdere plaatsen in Oekraïne hulp vanuit de School van onze Dromen. “We sturen veelal producten als luiers, hygiëneproducten, voedsel, medicijnen, handdoeken en beddengoed.” 

Kinderen doen helemaal mee

Door de oorlogssituatie zijn ook veel kinderen ontheemd. Ze sloegen met hun familie op de vlucht en moesten alles achterlaten. Het overkwam veel kinderen uit de oostelijke stad Charkov, dat in het hart van het oorlogsgeweld ligt. Vluchtelingenkinderen uit deze regio zijn in Vynnyky gastvrij onthaald. Op de School van onze Dromen doen ze inmiddels helemaal mee in het onderwijs. Liliya: “We leren ze Oekraïense liedjes, gaan samen naar de bibliotheek, lezen en maken kennis met de tradities uit onze regio. De kinderen doen mee aan onze sportactiviteiten en we verkennen samen de buurt. We proberen ze zo snel mogelijk vertrouwd te maken hier in de omgeving.”

Bijblijven met lessen

Door de oorlogssituatie kunnen veel Oekraïense kinderen niet naar school. Om de kinderen zoveel mogelijk lessen te geven, installeerden leraren van de School van onze Dromen alle benodigde programma’s voor online onderwijs op laptops die ze kregen van vrienden in Polen. “Die geven we aan leerlingen die door de oorlog niet zelf naar onze school kunnen komen. Zo kunnen ze toch bijblijven met de lessen,” aldus Liliya. 

Het team van de School van onze Dromen zal hulp blijven bieden zolang het nodig is. “We doen wat we kunnen, al kijken we enorm uit naar het einde van de oorlog. We bidden dat God ons werk zegent.” 

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project