Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Voedselhulp en zaden voor het land voor getroffen bevolking van Zaporizja

Het geweld in de regio rond Zaporizja in Oekraïne zwelt steeds meer aan nu Rusland - na de Donbas - de pijlen op dit zuidelijk deel van het land zet. Het wordt voor de burgers steeds moeilijker om te overleven: voedsel en water zijn schaars. Kerk in Actie helpt de getroffen bevolking met voedselpakketten en zaden om in hun tuintjes of land in te zaaien. 

Vluchten kan niet

Door de oorlog is het al maandenlang onrustig rondom Zaporizja. Het is een strategisch belangrijk gebied voor zowel Oekraïne als Rusland, vooral om de kerncentrale. Delen van de regio zijn zelfs al bezet. De Oekraïense regering riep de inwoners al eens op het gebied voor hun eigen veiligheid te verlaten, maar voor ouderen, gezinnen met kleine kinderen en mensen die zorg nodig hebben is vluchten geen optie. Het leven in de dorpen in het gebied wordt voor hen steeds moeilijker. 

Grote nood

De mensen die achterblijven zijn vaak van alle hulp verstoken: hun families zijn gevlucht, dus ze hebben niemand om op terug te vallen. Zij zijn inmiddels meestal afhankelijk van humanitaire hulp. Via partnerorganisatie World Partners helpt Kerk in Actie de achtergebleven inwoners van Zaporizja en omgeving. Vanuit vier distributiecentra in Dubno, Mykolayiv, Kiev en Zaporizja worden voedselpakketten samengesteld en daarna verdeeld onder de mensen in de dorpen waar de nood het grootst is. 

Lokale kerken

Daan Verbaan, relatiebeheerder Oekraïne bij Kerk in Actie is enthousiast over de samenwerking: "Omdat World Partners al jaren in het gebied werkt, zijn er goede contacten met de lokale kerken. Zij spelen een belangrijke rol bij het helpen van mensen in nood. Veel kerken hebben bijvoorbeeld al lange tijd een gaarkeuken. Kerken weten als geen ander waar de hulp nu het hardst nodig is en geven ons de adressen van juist die gezinnen door." De afgelopen maanden kregen al 17.500 huishoudens regelmatig een voedselpakket. Daar worden zo'n 60.000 Oekraïners mee geholpen.

Geen oogst  

Vanuit de vier distributiecentra worden pakketten van ongeveer 100 kilo per stuk samengesteld en verdeeld onder de bevolking. Daan Verbaan: "In de dorpen hebben de bewoners vaak een moestuin. Door de oorlog kan men nauwelijks zelf aan zaden komen, waardoor er geen oogst van de eigen tuinen dreigt te komen. Daarom werkt World Partners momenteel aan de distributie van pootaardappelen en zaden, zodat dorpelingen zelf hun eigen voedsel kunnen blijven verbouwen." Daarnaast worden levensmiddelen als aardappelen, pasta, groenten en conserven in de pakketten gedaan. Op deze manier hebben bewoners voldoende voedsel voor de korte én de lange termijn. Kerk in Actie biedt financiële ondersteuning aan dit omvangrijke project.

De inwoners van Oekraïne hebben onze hulp nog steeds dringend nodig. Daarom blijft Kerk in Actie hulp bieden. Help mee!

Geef voor noodhulp in Oekraïne

Lees ook:

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project