Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Wat eten we vandaag

Wat staat er op tafel in een Zambiaans gezin? Het basis voedsel is nshima, een dikke pap gemaakt van maismeel. Als er geen nshima is, is voor de meeste Zambianen de maaltijd niet compleet.

Precisiewerk

Het goed koken van nshima is een hele kunst, het mag niet aanbranden, er mogen geen klontjes inzitten en de temperatuur moet precies goed zijn als het wordt opgediend. 

“Het goed koken van nshima is een hele kunst, het mag niet aanbranden, er mogen geen klontjes inzitten en de temperatuur moet precies goed zijn als het wordt opgediend. ”

Ook moet het precies zo dik zijn dat je er mooie balletjes van kan maken met je rechterhand. Een onderdeel van de traditionele huwelijksvoorbereiding is dat de as bruid nshima moet koken. Tantes, zussen en vriendinnen kijken en keuren of ze het goed doet en of de nshima goed genoeg is voor de bruidegom.

Ondervoeding

Een complete maaltijd bestaat uit nshima met een saus van tomaten en ui, groente en een stukje kip of vis. Maar veel mensen eten alleen nshima met een saus van tomaten en ui omdat er geen geld is voor meer. Je wordt heel vol van nshima maar het bevat niet veel voedingstoffen. Reden dat ondervoeding onder Zambiaanse kinderen nog steeds een probleem is. Ze lijden misschien geen honger maar het dieet is te eenzijdig.

Een complete maaltijd

Petje af

Veel mensen verbouwen hun eigen mais. Een goede maisoogst is dan ook ontzettend belangrijk. Veel van onze studenten hebben hun eigen maisakkertje op de campus. Als er een grote vergadering is of een feest in de kerk wordt er na afloop vaak gegeten. Ik verbaas me steeds weer hoe het de vrouwen lukt voor zoveel mensen tegelijk nshima te koken in grote pannen op een houtvuurtje.

Met vereende krachten nshima koken

Keus genoeg

En wij? We smullen ook van nshima na een lange dienst of vergadering. Maar het zelf klaar maken vind ik een heel gedoe. Dus eten we meestal rijst. In de grote supermarkten kunnen we alles krijgen wat we maar willen. Er is veel keus aan groente, soorten spinazie, pompoen, tomaten en kool. Fruit is er ook in overvloed. Dit jaar hebben we voor het eerst zelfs een paar avocado’s in onze eigen tuin!

Lekker eten na de vergadering van de vrouwengroep

 

Over dit project

In Zambia groeit de kerk en daarmee ook de vraag naar predikanten, die gemeenten kunnen leiden in soms arme en moeilijke omstandigheden. De theologische faculteit aan de Justo Mwale University in Lusaka biedt kwalitatief goed theologisch onderwijs. Er worden predikanten opgeleid, die een waardevolle bijdrage leveren aan kerk en samenleving. In de opleiding is veel aandacht voor onderwerpen, zoals hiv/aids, man-vrouw vraagstukken, mensenrechten, politiek, voedselveiligheid, klimaatverandering.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Betrokken predikanten opleiden