Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Kwetsbare kinderen een veilig thuis bieden

in Rwanda

Wat begon als een opvangcentrum voor weeskinderen na de genocide van 1994 in Rwanda, groeide uit tot een stevige organisatie voor kinderen en verzorgers, die te maken hebben met hiv en kinderen die geen veilig thuis hebben. Kinderen worden thuis bezocht, krijgen hulp op school. Verzorgers ontvangen steun met goed voedsel, inkomen en een zorgverzekering. Via sport en spel leren kinderen omgaan met hun ziekte. Want ook als je met hiv besmet bent, ligt er nog een hele toekomst voor je.

1300 kinderen begeleid

In 1994 werden tijdens de genocide in Rwanda 1 miljoen mensen vermoord in honderd dagen tijd. Rose Gakwandi zat samen met haar man en kinderen verstopt. Zij overleeft met haar gezin de genocide, maar haar ouders niet. Rose besluit zich na de genocide in te zetten voor weeskinderen. In 1995 richt ze in Butare de stichting Mwana Ukundwa op, wat in het Rwandees "geliefd kind" betekent. Inmiddels runt haar zoon dominee Samuel Byiringiro deze organisatie met vier vestigingen (in Kigali, Butare, Kibuye en Kayonza) waar zo’n 1300 kwetsbare kinderen begeleid worden en bijna net zoveel verzorgers. Kinderen met hiv, maar ook kinderen met een beperking en kinderen die in een onveilige of zeer armoedige situatie leven.

Steun aan kinderen

Sociaal werkster Marie-Louise bezoekt de kinderen thuis. Voor bijzondere kosten kan het gezin een beroep doen op de organisatie. Iedere zaterdag kunnen kinderen voor sport, spel en bijbelstudie naar het centrum komen. Mariya Josee komt er graag. Daar bespreekt ze met andere kinderen hoe ze kan omgaan met haar ziekte. Ze bidden samen en hebben veel plezier: ze zingen, dansen en trommelen. Sociaal werkster Marie-Louise ziet gelijk hoe het met Mariya Josee gaat.

Zelfhulpgroepen voor opvoeders

"Mensen met ernstige problemen, vergeten vaak dat ze over een innerlijke kracht beschikken", vertelt Marie-Louise. Jean d'Amour begeleidt daarom de opvoeders van de kinderen via zelfhulpgroepen. Ze vormen groepen van 30 vrouwen, die samen hun problemen bespreken en leren sparen en investeren. "We versterken hen spiritueel, sociaal en economisch" legt Jean d'Amour uit. Zo is moeder Venantie weer in staat om zelf voor Mariya Josee te zorgen.

Zorgen voor onderwijs en veilige omgeving

Jean de Dieu onderhoudt contacten met scholen. Hij bespreekt of er problemen zijn met leerlingen door armoede of ziekte of hun beperking en bekijkt hoe zijn organisatie kan helpen, bijvoorbeeld met schooluniformen. Veel kinderen die de basisschool hebben afgerond, kunnen een beroepsopleiding volgen in Butare of Kigali. Deze tieners leren naaien, brood bakken of schoenen maken. Zo bouwen zij aan hun eigen toekomst. 

Steun dit werk

Steun dit werk via het programma Zending met een bijdrage op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. kinderen Rwanda (Z009061) of doneer online. Hartelijk dank!

Geef voor dit werk

Steun dit werk als kerk via actieland Rwanda.

Meer weten? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project