Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

De Bijbel toegankelijk maken voor arbeidsmigranten

Op welke manier zetten christenen over de hele wereld zich in voor hun omgeving? Petrus portretteert in aanloop naar de 11e Assemblee van de Wereldraad van Kerken inspirerende mensen uit binnen- en buitenland. Deze week: Babu Ganta (65) uit Dubai.

In het midden: Babu Ganta aan het woord in een migrantengemeente

Babu Ganta is voorganger en manager van de lokale vestiging van het Bijbelgenootschap in Dubai. Meer dan 20 jaar geleden kwam hij samen met zijn vrouw Ranjini als arbeidsmigrant uit India naar de Golfregio. Nu traint hij jaarlijks honderden voorgangers van migrantenkerken in de hele Golfregio in storytelling, een interactieve bijbelvertelmethode. Na deze training kunnen voorgangers - zelf vaak ook arbeidsmigranten zonder theologische opleiding - bijbelverhalen doorvertellen aan hun gemeenteleden die niet of nauwelijks kunnen lezen. 

Meer weten over de Bijbel

Het Bijbelgenootschap in de Golf zorgt ervoor dat de Bijbel toegankelijk wordt voor arbeidsmigranten die in de Golfregio werken. Dat zijn er miljoenen, vooral uit Afrika en Azië. "Velen van hen zijn christen of komen hier in aanraking met het evangelie. Ze willen graag meer weten over de Bijbel en leren wat bijbelverhalen te zeggen hebben over hun eigen leven", vertelt Ganta. "Omdat een groot deel van de arbeidsmigranten ongeletterd is, helpen wij door hen bijbelverhalen mondeling te vertellen en de betekenis ervan uit te leggen. Daarvoor trainen wij voorgangers van migrantenkerken in storytelling. Zij kunnen daarna bijbelverhalen zo levendig vertellen dat de luisteraars ze goed kunnen onthouden, er iets mee kunnen in hun eigen leven en ze ook zelf weer door kunnen geven aan anderen." De training wordt in 16 verschillende talen gegeven in de Golfstaten. Ganta reist hiervoor de hele regio door. "We hebben veel contact met migrantenkerken. Er zijn wel 2000 gemeenten in de Golf die 30 verschillende talen spreken. Het Bijbelgenootschap voorziet hen van bijbels en studiematerialen in de eigen taal."

Steeds weer nieuwe mensen

Veel arbeidsmigranten hebben het niet makkelijk in de Golf. Ze werken zes lange dagen per week, moeten hun familie in het thuisland missen en slapen in krappe kamertjes in een labour camp, een groot wooncomplex voor arbeidsmigranten. Ganta merkt dat arbeidsmigranten veel steun vinden in de wekelijkse samenkomst van hun lokale kerk, in een bijbelstudieavond in het kamp en in de hoop die de Bijbel hun geeft. "Het geeft houvast. Als mensen geraakt worden door een verhaal of tijdens een bijbelstudie kan ik alleen maar dankbaar zijn. De Bijbel geeft altijd hoop en brengt mensen in beweging – God is zo trouw.”

Unieke kans

Babu Ganta werkt al ruim 25 jaar in de Golfstaten. Waarom hij dit werk doet? "Omdat het Jezus' opdracht is om zijn goede nieuws door te geven aan anderen. Juist hier in deze regio kan dat, want er komen iedere keer nieuwe mensen. Dat zie ik als een unieke kans om het evangelie steeds weer aan anderen door te geven." Ganta is ervan overtuigd dat de kerk én christenen het evangelie op een laagdrempelige manier aan anderen moeten doorgeven. "Ik ben dankbaar dat het uiteindelijk niet 'ons' werk is wat mensen naar Christus brengt, God zelf werkt in de harten van mensen. Dat geeft me iedere dag weer moed en kracht om dit werk te doen." 

Betrokken op elkaar

Het Bijbelgenootschap in de Golf fungeert als netwerkorganisatie tussen vele migrantenkerken in de Golfregio. "We voorzien zoveel mogelijk kerken van materialen en denken proactief met ze mee", aldus Ganta. "Via het Bijbelgenootschap krijgen ze boeken, audio- en videobestanden en trainingen. Het is prachtig om te zien hoe storytelling vruchten begint af te werpen in de kerken hier. 'We begrijpen nu pas echt waarom Jezus aan het kruis is gestorven' en 'Sinds we bijbelverhalen met elkaar bespreken, is onze gemeente ook echt betrokken op elkaar' zijn dingen die we vaak horen."

Ganta is dankbaar dat de Protestantse Kerk in Nederland het Bijbelgenootschap in de Golf helpt in het toerusten van migrantenkerken in de Golfregio. "Jullie gebed en gift versterken ons. Willen jullie voor ons blijven bidden, zodat we het werk in dit kleine stukje van Gods koninkrijk blijven volhouden?" 

Geef voor het werk van Kerk in Actie in de Golfstaten

Assemblee Wereldraad van Kerken

'Christus' liefde brengt de wereld verzoening en eenheid' is het thema van de 11e Assemblee van de Wereldraad van Kerken. Eind augustus komen vertegenwoordigers van kerkgenootschappen over de hele wereld bij elkaar in het Duitse Karlsruhe. 

Lees ook hoe Igor Kohaniuk (47) in Moldavië zijn werk doet te midden van veel moeilijkheden:

Ben jij al gratis abonnee?

Abonneer je op Petrus en ontvang het magazine 4x per jaar gratis in je brievenbus

Over dit project

Miljoen arbeidsmigranten in de Golfstaten maken lange werkdagen om geld te verdienen voor hun familie ver weg. Veel van deze arbeidsmigranten zijn christen en willen graag meer weten over de Bijbel, maar kunnen zelf niet lezen. Kerk in Actie ondersteunt het Bijbelgenootschap in de Golfstaten die voorgangers traint in storytelling, een mondelinge vertelmethode. Eeuwenoude verhalen krijgen zo betekenis in het leven van arbeidsmigranten.
Was deze informatie zinvol?
We hebben uw feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van De kracht van bijbelverhalen