Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Elke dag actief voor de kerk

De stad Tamale in Noord-Ghana groeit. Toen er een nieuwe kerk in haar buurt werd geopend ging onderwijzeres Monica steeds vaker kerkdiensten leiden. Door trainingen van de Presbyteriaanse Kerk is ze hier nu beter voor toegerust.

Vrijwillig voorganger met druk gezin

Monica (40) vertelt enthousiast: “We krijgen allerlei vakken zoals ethiek, liturgie, missie van de kerk, bidden, het Oude en Nieuwe Testament. Ik leer er veel van en vind het allemaal even belangrijk. Ik was al gewend om te preken. Toch vraagt het veel van me, omdat ik ook voor mijn gezin moet zorgen. Als vrouwelijke voorganger word ik volledig geaccepteerd. Ik zou ook predikant kunnen worden, maar dat wil ik niet vanwege mijn gezin. Mijn man werkt als opticien. We hebben vier kinderen: een tweeling van 13, een kind van 7 en van 1. Daarnaast zorgen we nu voor twee neefjes, die vanwege hun opleiding nu bij ons wonen. 

Fulltime onderwijzeres

Ik geef vijf dagen per week les op een basisschool, van ‘s morgens 8 uur tot ‘s middags 3 uur. We hebben twee leerkrachten per klas, die ieder andere vakken geven. Als ik één of twee weken weg ben voor de theologische training, dan zorg ik ervoor dat de kinderen die periode zelf oefeningen kunnen maken met de andere lerares. 

Een andere route naar God

In mijn moeders familie hingen sommige familieleden vroeger de traditionele religie aan. Maar de meeste familieleden zijn nu christen. Ik ben als baby gedoopt en mijn vader is ouderling. Hier in Noord-Ghana wonen meer moslims dan christenen. We leven goed samen met moslims. We discussiëren soms maar kunnen elkaar meestal niet bekeren. Ik bid wel voor ze. We geloven in dezelfde God, maar we nemen ieder een andere route naar God.

Iedere dag actief voor de kerk

Ik ben iedere dag wel met het kerkenwerk bezig. Zondags leidt ik de kerkdienst, die 3 uur duurt. Op zaterdag bereid ik dat voor en doordeweeks ben ik iedere avond 2 uur met  kerkenwerk bezig. Eén keer per maand gaat de officiële predikant voor in onze kerk. Hij is in dienst van vijf verschillende kerken. Dan houden we avondmaal. Op onze lidmaatschapskaarten wordt bijgehouden wanneer we naar het avondmaal zijn geweest en hoeveel we hebben bijgedragen aan de kerk. In onze kerk dopen we altijd op Eerste Kerstdag en op Tweede Kerstdag wordt er belijdenis gedaan.  

Bedankt voor je steun van theologisch onderwijs voor lekenvoorgangers, zoals Monica.

Over dit project

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het droge noorden zijn moslims in de meerderheid. Vooral het leven in afgelegen dorpen is een hele uitdaging met slechte wegen en tekort aan schoon drinkwater en elektra. Kerken in Noord-Ghana leiden sterke voorgangers op, die mensen kunnen ondersteunen. Ook leren kinderen de Bijbel lezen in hun eigen taal.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een sterke kerk op een kwetsbare plek