Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Khaldoun wil niets liever dan zijn kerk in Syrië herstellen

Khaldoun (44) ontvluchtte het oorlogsgeweld in Syrië in 2012 en dat bracht hem in Europa. Twee jaar geleden keerde hij terug naar Syrië. Daar loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. Er is maar 1 christelijke familie in zijn dorp over. Hij mist de hechte christelijke gemeenschap die er vroeger was. Zijn hoop? De kerk herstellen, zodat ook anderen weer terug willen keren.

“Ik heb tweeënhalf jaar in Duitsland gewoond, maar kon er niet aarden. De cultuur paste niet bij mij, ik voelde mij een nummer en kon moeilijk werk vinden. Daarom besloot ik, ondanks de dure overtocht, terug te keren. Het was fijn om mijn familie weer te ontmoeten en in mijn vertrouwde omgeving te zijn,” vertelt Khaldoun.

Geschrokken van verwoestingen

Toch loopt hij tegen flinke uitdagingen aan. “Voor de oorlog werkte ik als vertegenwoordiger van frisdranken. Nu is er bijna geen werk. Ook ben ik geschrokken van de verwoestingen.” Als hij in het dorp is waar hij opgroeide, komen de herinneringen boven. De kapel waar hij altijd wilde trouwen, de hechte christelijke gemeenschap die hier generaties lang samenleefde. Voor de oorlog woonden er driehonderd christelijke families, maar die zijn op één na allemaal vertrokken. De kerk en de moskee zijn verwoest.

Mondjesmaat keren er mensen terug. De enige achtergebleven christelijke familie heeft plannen om de kerk te herbouwen. “Ook ik wil me inzetten om dit dorp weer op te bouwen”, zegt Khaldoun. “Mijn hoop is dat andere mensen mijn voorbeeld volgen, maar ik heb er vraagtekens bij. Mensen die elders wel konden aarden en werk hebben, zullen niet zomaar terug willen. Maar misschien, als de kerk er weer staat, komen ze toch.”

Kerken herstellen in Syrië

Door de jarenlange burgeroorlog moesten naast moslims ook veel christenen vluchten en veel religieuze gebouwen zijn verwoest. De kerk in Syrië wil ondanks alles een baken van hoop blijven. Kerk in Actie ondersteunt hen met een speciaal herstelfonds bij het herstel van kerkgebouwen, scholen, bejaardenhuizen en gemeenschapscentra, kortom bij het weer opbouwen van de kerkelijke en burgerlijke gemeenschappen. Herstel van de kerk, het hart van de christelijke gemeenschap, betekent immers herstel van de hele samenleving en hoop voor de toekomst. Lees meer

Direct doneren

 

Op zondag 19 september wordt er landelijk gecollecteerd voor herstel van Syrische kerken. Doet uw gemeente mee? Kijk op kerkinactie.nl/najaarscampagne voor meer informatie over de collecte en collectematerialen.


Lees hoe de kerk in Syrië helpt, na tien jaar oorlog:

Over dit project

Meer dan 90 procent van de mensen in Syrië leeft onder de armoedegrens, voor meer dan de helft dreigt honger. De oorlog in Syrië heeft een nieuw gezicht gekregen: van militair geweld naar een dramatische economische crisis. Er is nauwelijks aan eerste levensbehoeften te komen, laat staan aan bouwmaterialen. Toch is het herstel van kerken het enige wat perspectief biedt.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Bouw de kerk in Syrië weer op