Zo helpt Kerk in Actie vluchtelingen in Griekenland

Overlevingspakketten, opvang, voedsel, onderwijs, juridische hulp. De partnerorganisaties van Kerk in Actie in Griekenland doen er alles aan om vluchtelingen te helpen.

“In 2015 werden we overvallen door de grote aantallen vluchtelingen die naar ons land kwamen”, blikt Despina Katsivelaki van de Grieks-Orthodoxe Kerk terug. De kerk, een partnerorganisatie van Kerk in Actie, kwam meteen in beweging maar overzag toen nog niet hoe zij het beste hulp kon bieden. “Inmiddels hebben we veel geleerd en kunnen we, mede dankzij giften uit Nederland, veel mensen helpen.”

Schrijnende situatie

De hulp die partnerorganisaties van Kerk in Actie in Griekenland bieden, is hard nodig. De situatie van vluchtelingen is schrijnend. Mensen wonen op elkaar gepakt in onveilige kampen en ze worden blootgesteld aan bittere kou of verzengende hitte. Minderjarige vluchtelingen die zonder ouders naar Griekenland zijn gevlucht, worden aan hun lot overgelaten en zwerven soms maandenlang op straat. En gezinnen die het geluk hebben dat ze een appartement in bijvoorbeeld Athene krijgen aangeboden, leven vaak in grote armoede en zijn afhankelijk van voedselhulp van de kerk.

Eerste levensbehoeften

Samen met drie lokale partnerorganisaties biedt Kerk in Actie hulp. Partnerorganisatie Borderline helpt vluchtelingen die op het eiland Lesbos aankomen aan een pakket voor hun eerste levensbehoeften. Hierin zitten een slaapzak, hygiëneartikelen zoals shampoo en waspoeder, kleding en indien nodig medicijnen of babyvoeding. In haar eigen school geeft Borderline onderwijs aan vluchtelingenkinderen.

De organisatie biedt daarnaast juridische hulp. De Duitse psychologe Alice Kleinschmidt, die bij Borderline werkt, vertelt waarom dat zo belangrijk is: “Als vluchtelingen in Griekenland aankomen, wacht hun niet de vrijheid en veiligheid waarop ze hoopten. Ze moeten soms wel drie jaar wachten voordat ze weten waar ze aan toe zijn. Ze voelen zich ongewenst en het is voor hen volkomen onduidelijk hoe de asielprocedure verloopt, wat er van hen wordt verwacht en wanneer ze iets zullen horen. Daarom staan wij hen bij.”

Dak boven het hoofd

Soms komen minderjarigen in hun eentje aan in Griekenland omdat ze zonder ouders naar Europa zijn gevlucht. Zoals Asif (16) uit Afghanistan. Zijn papieren werden ingenomen zodra hij was aangekomen. Als gevolg daarvan belandde hij op straat. Na drie maanden overleven zonder dak boven zijn hoofd vond Asif een plek bij Synyparxis. Deze partnerorganisatie van Kerk in Actie vangt minderjarige vluchtelingen op en biedt hun onderdak, onderwijs en – met financiële steun van Kerk in Actie – medische zorg en sportactiviteiten. “Hier ben ik veilig en kan ik naar school.”

Voedselhulp en hygiënepakketten

Samen met de Grieks-Orthodoxe Kerk biedt Kerk in Actie hulp aan arme gezinnen in Athene. Niet alleen aan vluchtelingengezinnen trouwens, óók aan Griekse gezinnen. Despina Katsivelaki legt uit waarom: “Sommige vluchtelingengezinnen hebben het geluk dat ze, vaak via hulporganisaties, een appartement in bijvoorbeeld Athene aangeboden krijgen. Vaak kunnen ze nauwelijks rondkomen. Daarom helpen wij met voedselpakketten en hygiëneartikelen. Maar er zijn ook veel Griekse gezinnen die het enorm zwaar hebben door de economische crisis. Ook hen helpen we. We zijn er als kerk voor iedereen die onze steun nodig heeft.”

In actie voor vluchtelingenkinderen

Met een indringende kerstcampagne vraagt Kerk in Actie de komende weken aandacht voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland. Directeur Jurjen de Groot: “We kunnen niet wegkijken, het is onze verantwoordelijkheid om er voor kwetsbare vluchtelingenkinderen te zijn.”

Geef voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Lees ook: