Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Project

Banen creëren voor jongeren

in Libanon

Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht en onder meer terecht gekomen in de buurlanden Libanon, Jordanië en Irak. Vluchtelingen leven daar in extreme armoede en proberen zo goed en zo kwaad als dat kan een nieuw bestaan op te bouwen. Vaak is dat lastig, omdat zij geen werk kunnen vinden. Daarom ondersteunt Kerk in Actie Syrische vluchtelingen en arme lokale families met een opleiding in sectoren waar veel vraag is naar personeel, of met het opzetten van een eigen bedrijf.

De economische en politieke crisis maken dat steeds meer inwoners van Libanon moeite hebben om rond te komen. Voor Syrische vluchtelingen is het extra moeilijk werk te vinden en inkomen te vergaren: zij mogen officieel alleen in de landbouw, bouw of schoonmaak werken. Veel vluchtelingen werken daarom in het informele circuit, tegen lage lonen en onder slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien zoeken ook steeds meer Libanezen uit wanhoop hun toevlucht tot deze informele baantjes.

Van noodhulp naar perspectief bieden

In onderstaande video legt Wilma Wolswinkel, relatiebeheerder voor het Midden-Oosten uit, waarom de hulp die Kerk in Actie biedt is verschoven van noodhulp, naar ondersteuning met opleidingen en training om een eigen bedrijf op te zetten.

Bekijk ook de verwerkingsvraag, om bijvoorbeeld in uw huiskring of diakonie te bespreken.

Libanon: opleiding in thuiszorg

Omdat de vraag naar goed opgeleid personeel in de thuis-, medische en ouderenzorg in Libanon sterk toeneemt, mogen Syrische vluchtelingen nu ook in deze sector werken. Daarom heeft de Middle East Council of Churches (MECC), partner van Kerk in Actie, een trainingprogramma opgezet voor Syrische vluchtelingen in thuiszorg en eenvoudige medische zorg. In 20 dagen, waarvan 5 praktijkdagen, krijgen zij les in basisgezondheidszorg, communicatieve vaardigheden en kind- en ouderenzorg en mentale gezondheid. MECC organiseert daarnaast sociale activiteiten voor deelnemers, voornamelijk vrouwen, om het onderlinge contact te bevorderen. Tot nu vinden mensen die in het verleden een vergelijkbare training volgden, snel een baan.

Jordanië en Irak: opzetten eigen bedrijf

In Jordanië en Irak helpen diverse partnerorganisaties Syrische vluchtelingen en lokale families bij het weer of verder opbouwen van hun eigen bedrijf. Veel vluchtelingen hadden in Syrië een eigen onderneming, en partnerorganisaties van Kerk in Actie  helpen hen om in Jordanië of Irak een nieuwe start te maken als ondernemer. Deze partners helpen niet alleen Syrische vluchtelingen, maar ook verarmde Jordaniërs. De werkloosheid in Jordanië is hoog, vooral onder jongeren. Door Syrische vluchtelingen en verarmde lokale ondernemers te helpen weer een bedrijf op te zetten, wil het project ook de werkgelegenheid aanwakkeren. 

Syrische vluchtelingen en verarmde Jordaanse ondernemers die opnieuw een onderneming willen starten of deze uitbreiden, kunnen hun plan voorleggen aan de partners. Wordt hun plan goedgekeurd, dan volgen zij een business bootcamp om hun ondernemingsvaardigheden een boost te geven en krijgen zij een lening om hun bedrijf op te zetten onder de voorwaarde dat zij minstens vijf andere mensen in dienst nemen binnen één of anderhalf jaar.

Doe mee

Steun dit werk

Via het programma noodhulp helpt Kerk in Actie Syrische vluchtelingen in Libanon met een training in thuiszorg. Je kunt dit werk steunen door je bijdrage aan dit programma over te maken op rekening NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht, o.v.v. 'Noodhulp Syrische vluchtelingen' of doneer online.

Geef voor dit werk

Steun dit werk als kerk via actieland Libanon.

Meer weten? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief.

Verhalen

Over dit project

Nieuws

Over dit project