Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Kleermakersvak feest van hoop voor Elisha

Januari 2020 bracht Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot een bezoek aan Elisha in het droge noorden van Ghana. Elisha’s ouders waren kort na elkaar overleden. Even leek er weinig hoop voor hem, maar een vaktraining via de kerk bracht daar verandering in. We vragen aan Elisha hoe het een jaar later in coronatijd met hem gaat. Elisha leerde voor kleermaker. Heeft dat hem vooruit geholpen in zijn leven?

Bekijk de film over Elisha uit 2020:

Hoe ziet Elisha’s leven eruit?

Elisha’s huis bestaat uit een aantal ronde vertrekken (slaapkamers), die in een cirkel om een open binnenplaats zijn gebouwd. De keuken is op de binnenplaats. Daar laat hij zijn oogst drogen. Er is ook een voorraadkamer en een plek voor de dieren (kippen en eenden). Het toilet staat iets verderop, los van het huis. Elisha (26) kan de eindjes maar moeilijk aan elkaar knopen sinds zijn ouders in 2018 onverwacht overleden. Ze liggen samen met oma begraven op de binnenplaats.

Moestuin en varkens, maar geen stromend water

Het huis heeft elektriciteit en zelfs een schotelantenne voor televisie, maar geen stromend water. Dat moeten Elisha en zijn zus (20) uit een waterbedding halen, een eind lopen van huis. Ze hebben nog een stuk grond dat Elisha in de regentijd bewerkt, maar hun oogst is vaak niet genoeg om het hele jaar van te eten. Daarom fokt Elisha ook varkens, als extra voedsel of inkomsten in tijden van nood. 

Kleermakersvak geleerd

Dankzij hulp van zijn kerk en van Kerk in Actie kon Elisha het kleermakersvak leren bij een professionele leermeester. Anderhalf jaar lang ging hij iedere dag op zijn vaders brommer naar de grote stad. Hij is inmiddels thuis aan het naaien: maakt shirts en eenvoudige kleding. Broeken lukt nog niet helemaal zonder begeleiding. Hij naait al kleding voor familie en vrienden, maar nog niet voor de klanten van zijn leermeester. 

Elisha leert het kleermakersvak bij een leermeester
Elisha leert het vak bij een kleermaker

Wat zijn de uitdagingen waar hij nu voor staat?

Zijn leven werd lastiger toen zijn brommer het begaf. Het duurde veel langer om naar zijn leermeester in de stad Tamale af te reizen. Ook het eind van het droge seizoen viel niet mee. Hij moest soms als dagloner werken om in zijn levensonderhoud te voorzien. “Corona had geen enkele invloed op mijn opleiding bij de kleermaker” vertelt hij opgelucht. “Maar de vraag naar varkens nam af en het varkensvoer werd duurder. Mijn varkens kregen een ziekte, waardoor ik er nu nog maar twee over heb." Gelukkig is het regenseizoen nu net weer aangebroken. 

Wat zijn Elisha’s toekomstplannen?

Elisha droomt ervan om ooit zijn eigen kleermakerswinkel te starten. Hij wil goed broeken leren maken en maatpakken en bruidskleding. Hij wil op de hoogte blijven van nieuwe designs. Al heeft Elisha’s leven niet direct een grote sprong voorwaarts gemaakt, hij is wel degelijk op de goede weg met meer toekomstperspectief. Minder kwetsbaar dan alleen leven van landbouw en varkens. Zo is de vaktraining een feest van hoop voor Elisha. Dank u wel voor uw bijdrage aan dit werk. Help de kerk in Noord-Ghana om meer jongeren zo’n kans op werk te bieden. 

Foto's: Richard Dassah, Ghana

Over dit project

Ghana is een overwegend christelijk land, maar in het droge noorden zijn moslims in de meerderheid. Vooral het leven in afgelegen dorpen is een hele uitdaging met slechte wegen en tekort aan schoon drinkwater en elektra. Kerken in Noord-Ghana leiden sterke voorgangers op, die mensen kunnen ondersteunen. Ook leren kinderen de Bijbel lezen in hun eigen taal.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Een sterke kerk op een kwetsbare plek