Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

‘Talloze vonkjes van hoop te midden van pijn en verdriet’

Met hulp van Kerk in Actie werken kerken in Oekraïne keihard om miljoenen ontheemde Oekraïners te helpen. Noodhulpcoördinator Daan Verbaan is onder de indruk van de veerkracht van deze kerkgemeenschappen: “Er zijn talloze vonkjes van hoop te midden van veel pijn en verdriet.”

Meer dan twee jaar duurt de oorlog in Oekraïne al. Tienduizenden soldaten en burgers zijn gedood, miljoenen mensen zijn op de vlucht, en dorpen en steden liggen in puin. Er is een tekort aan alles: voedsel en water, elektriciteit en onderdak. Samen met lokale kerken en partnerorganisaties helpt Kerk in Actie ontheemde Oekraïense gezinnen met voedsel- en zadenpakketten, tijdelijk onderdak in regionale opvangcentra en psychosociale hulp om te herstellen van trauma’s. 

Onze kinderen lachen niet meer

“Ik droom ervan dat deze verschrikking zal eindigen en dat onze kinderen weer gelukkig kunnen zijn”, vertelt een geëmotioneerde Yana Serebrennikova. In Kamianske, in het oosten van Oekraïne, vangt ze gevluchte families uit de getroffen gebieden op. Wat haar vooral treft is het verdriet en de angst op de gezichten. “Onze kinderen lachen niet meer.” In het centrum - dat financiële steun krijgt van Kerk in Actie - regelt ze dat er bedden zijn. “Vooral voor kinderen is zo’n eigen plekje belangrijk: ze kunnen er spelen, een eigen huisje van dekens maken en een warm en veilig plekje creëren.” 

Nieuwe energie opdoen

Daan Verbaan, noodhulpcoördinator bij Kerk in Actie, reisde onlangs langs diverse plaatsen dicht bij de frontlinie in Oekraïne. Hij zag daar met eigen ogen hoe plaatselijke kerkgemeenschappen zich onverminderd blijven inzetten om zo veel mogelijk mensen te helpen. “In Kazanka bezochten we een jongerencentrum dat vanuit de pinkstergemeente in Mikolajiv is opgezet”, vertelt Verbaan. Hij ontmoette er een groep van 15 tieners die met elkaar vier zomerkampen voor een paar honderd kinderen uit het dorp en de omliggende regio organiseren. “Door middel van sport, spel en bijbelstudie krijgen kinderen de mogelijkheid om nieuwe energie op te doen in een regio waar de oorlogsdreiging hun leven grotendeels bepaalt. Daardoor zit onbezorgd spelen er vaak niet in.”

Daan Verbaan ontmoet de groep tieners in Kazanka

Omgaan met emoties

In Fastiv, een kleine stad die tijdens de aanval op Kyiv in februari en maart 2022 direct aan de frontlinie lag, ontmoette Verbaan Father Andrei van de Grieks-katholieke parochie. “De gemeente besloot om in die spannende weken met vereende krachten ontheemden op te vangen, en soldaten te ondersteunen met voedsel.” Father Andrei liet Verbaan weten dat in zijn stad inmiddels meer dan honderd kinderen hun vader aan het front hebben verloren. Met hulp van Kerk in Actie geeft psychologe Natalia speciale psychosociale therapie aan vrouwen en kinderen in Fastiv om hen te leren met alle emoties en gevoelens om te gaan. “Daardoor ontstaat er een beter contact tussen moeders en kinderen en kunnen ze elkaar beter ondersteunen in deze zware tijd.” Daarnaast runt deze kerk een sociale bakkerij, waar ontheemde mensen uit Donetsk en Loehansk werkzaam zijn. "Dit is echt een krachtige gemeente die in een tijd van oorlog verantwoordelijkheid neemt om mensen in nood te helpen", aldus Verbaan, "maar ze ook een langetermijnperspectief biedt door aandacht voor verwerking van mentale problemen en perspectief op werk."

De sociale bakkerij van de kerk in Fastiv

Eilandjes van hoop

In een week tijd bezocht Daan Verbaan wel negen verschillende plekken in Oekraïne waar kerken - zoals hij dat noemt - ‘eilandjes van hoop’ creëren. Overal in het land blijven mensen volhouden en hun schouders eronder zetten om aan slachtoffers van de oorlog hulp te bieden. “Ik ben geïnspireerd en ontroerd door de enorme veerkracht van Oekraïense kerken”, zegt Verbaan. “Er zijn talloze vonkjes van hoop die met elkaar een krachtig vuur vormen. Het was een groot voorrecht dat ik daar iets van mocht zien.”

Help mee

Via het programma noodhulp steunt Kerk in Actie wereldwijd mensen in nood, zoals nu inwoners en ontheemden in Oekraïne. In Nederland vieren we dat we al bijna 80 jaar vrede hebben. Oekraïners kunnen alleen dromen van vrede. Zij hebben onze steun hard nodig!

Geef voor dit werk


Lees meer:

Over dit project

Verwoeste huizen, een ontwrichte infrastructuur en nauwelijks warmte en elektriciteit. De grootschalige oorlog in Oekraïne gooide het leven en de toekomst van veel inwoners volledig overhoop. Kerk in Actie werkt samen met kerken en hulporganisaties in Oekraïne die ontheemden en slachtoffers van de oorlog blijven helpen.
Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)

Andere verhalen

Uit dit project

Blijf op de hoogte van Noodhulp Oekraine