Wij vragen om voorbede voor het werk van Kerk in Actie en onze partners in binnen- en buitenland.
Sinds het leger in Myanmar (voorheen Birma) begin 2021 een abrupt einde maakte aan de prille democratie in dit Aziatische land, is het geweld toegenomen en voltrekt zich een stille ramp. De media-aandacht is geluwd, maar laten we de bevolking van Myanmar niet vergeten. Leef en bid mee!
Wereldvluchtelingendag (20 juni) zet ons stil bij de meer dan 110 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Een gebed om hulp, troost en nabijheid.
Een gebed om vrede, waardigheid en leven in een verwoest Oekraïne. Father Pavlo vraagt God of dood en verderf mogen plaatsmaken voor echte vrede. Bid je mee?
Syrië en Turkije zijn opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Shadi Haddad, medewerker van Kerk in Actie, hoort van enorme angst onder inwoners van Latakia, zijn geboortestad. Hij kan niet anders dan tot God bidden om hulp en troost in dit onvoorstelbare leed.
Een vreselijke aardbeving trof Syrië en Turkije. Talloze gebouwen stortten in, er zijn duizenden doden en tienduizenden gewonden. Een gebed voor allen die getroffen zijn: “Als de aarde schudt op haar grondvesten, bent U onze toevlucht en kracht.”
Oekraïne is nog altijd een land in oorlog, ook nu op 7 januari het orthodoxe kerstfeest wordt gevierd. "Uw land was verdeeld en bezet door de vijand, zoals mijn Oekraïne nu is", bidt een non uit de regio Lviv. Voor Kerk in Actie-partner UEP biedt ze mensen met oorlogstrauma's psychologische hulp. Wij bidden met haar mee: "Heer, verdrijf de kilheid."
In Qatar en de rest van de Golfregio werken zo’n 15 miljoen arbeidsmigranten. Het merendeel komt uit Azië en Afrika. Ze maken lange werkdagen onder erbarmelijke omstandigheden om geld te verdienen voor hun familie ver weg. Wij bidden voor hen.
Laten we bidden voor mensen in nood, getroffen door oorlog, op de vlucht voor geweld, ontredderd zoekend naar manieren om te overleven. Laten we daarbij ook bidden voor mensen die ontheemd zijn in landen of gebieden die (nu) minder in het nieuws zijn, zoals Afghanistan.
Een gebed voor de miljoenen mensen die op de vlucht zijn voor geweld en oorlog, vanuit Oekraïne en overal ter wereld.
Een gebed voor vluchtelingen in Griekenland.
Joodse en Palestijnse kinderen groeien gescheiden van elkaar op. Door het decennialange conflict in hun land is er veel onderlinge haat. Kerk in Actie steunt het werk van het Rossing Center, dat Joodse en Palestijnse kinderen juist met elkaar in contact brengt. Ze bezoeken elkaar in de klas en leren spelenderwijs over elkaars geschiedenis, tradities en identiteit. Wij bidden God om Zijn zegen voor dit werk, en om vrede voor Israël en Palestina.
Extreme kou of juist ondraaglijke hitte. Gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen. Maar misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid. Dat is de realiteit waarin duizenden vluchtelingenkinderen in Griekenland, vluchtelingen uit Afghanistan, maar ook ontheemden in het niemandsland tussen Polen en Wit-Rusland zich bevinden. We bidden voor hen.
We worden deze dagen geconfronteerd met beelden van chaotische en exodus-achtige taferelen in Afghanistan, met name op de luchthaven van Kabul. Donderdag 26 augustus vond er een gruwelijke aanslag plaats. Vele doden en gewonden zijn er te betreuren. We maken ons grote zorgen om de situatie aldaar en bidden voor Afghanistan en alle mensen daar, voor wie de toekomst onzeker is.
Wij vragen uw voorbede voor de mensen in Haiti, die 14 augustus 2021 getroffen werden door een zware aardbeving. Daarnaast vragen wij u om uw financiële steun om noodhulp te kunnen bieden: www.kerkinactie.nl/haiti
In augustus 2020 veranderde de enorme explosie in de haven van Beiroet de levens van vele mensen. Zij verloren dierbaren, raakten gewond of raakten alles kwijt. Direct na de explosie startte de hulpverlening, die tot op de dag van vandaag duurt. Ook Kerk in Actie ondersteunt getroffen gezinnen en helpt bij het herstel. Dat is hard nodig, want Libanon lijdt ook onder een hevige economische crisis. Wij bidden voor dit zwaar getroffen land.
Honderdduizenden besmettingen per dag en overvolle ziekenhuizen: de acute noodsituatie in India en Nepal laat de verwoestende gevolgen van corona zien. Een ongekende ramp voltrekt zich aan de andere kant van de wereld. Wij bidden om Gods nabijheid voor onze broeders en zusters aan de andere kant van de wereld.
India heeft op dit moment te maken met veel coronabesmettingen. Er is nauwelijks plaats in de ziekenhuizen voor de vele zieke mensen. De wanhoop is groot. Wij bidden voor India.
Wij vragen uw voorbede voor Noord-Kameroen, waar christenen in de minderheid zijn. Bewoners hebben daar te kampen met (de gevolgen van) de terreur van Boko Haram en klimaatverandering.
Op 16 maart 2021 kwamen predikanten uit Zuid-Afrika en Nederland online bij elkaar om hun preek tijdens de Paasdienst voor te bereiden. Een bijzondere en vruchtbare ontmoeting. Onderstaande zegenbede en dit gebed geschreven door Stephen Pedro (Z-Afrika) en Hans Tissink (NL), werden daar gedeeld. Wij wensen u in deze Stille Week alvast Goede Paasdagen toe.
De situatie voor duizenden vluchtelingen op Lesbos in Griekenland blijft vol van wanhoop en uitzichtloosheid. Ze wonen in gammele tenten in extreme kou of juist ondraaglijke hitte. Onveiligheid, gebrek aan schoon drinkwater, medicijnen, sanitaire voorzieningen zijn aan de orde van de dag. En misschien wel het ergst van alles: de uitzichtloosheid, het jarenlange, onzekere wachten. Dat is de realiteit waarin duizenden vluchtelingen in Griekse vluchtelingenkampen zich bevinden. Wij bidden voor hen.
Bij de PaasChallenge, dit jaar een corona-proof interactieve QR-wandeling, doorleven jongeren het Paasverhaal. Johan Ter Beek, specialist bij Jong Protestant, schreef een gebed bij de Paaschallenge.
Kerk in Actie blijft bezorgd om de Ethiopische regio Tigray. De situatie is schrijnend, er is nog steeds geweld en mensen slaan op de vlucht. Aan de andere kant lijkt het erop dat de toegang tot het gebied iets verbeterd en dat hulp die klaar staat georganiseerd kan worden. Al blijven met name afgelegen gebieden moeilijk bereikbaar. We vragen om uw gebed.
Een van de werken van barmhartigheid is 'de naakten kleden'. Maar soms zijn we het zelf die hongerig, dorstig of naakt zijn, zo benoemt ds Rianne Veenstra, als predikant betrokken bij de diaconale presentieplek Almere, in onderstaand gebed bij dit werk van barmhartigheid.
In het gebied Intan Jaya in Papoea leven mensen in angst voor legeracties en geweld. Zij hebben hun toevlucht gezocht in de bergen en de bossen, maar ook in de kerk. Bid u mee om bescherming, kracht en troost?
De gave van gastvrijheid is op sommige plekken mensen ruimhartig toebedeeld. In de Bijbel vind je er volop verhalen over. Mensen onderweg, die onderdak krijgen, omdat je iemand niet in de kou laat staan. Misschien begint het daar wel: het besef dat je als mens een voorbijganger bent, een vreemdeling op aarde. Wij bidden voor alle vreemdelingen, ver weg en dichtbij, op zoek naar een wereld waarin niemand meer vreemdeling is.
Het aantal kerkgangers in Nederland neemt af, maar een groeiende groep mensen is op zoek naar zingeving. Op deze 'dorst' naar de zin speelt de Protestantse Kerk in door mensen een plek te bieden waar ze zingeving en saamhorigheid kunnen vinden. Pioniersplekken in heel Nederland zijn zo een bron van levend water voor iedereen die op zoek is naar zin. Wij bidden voor hen.
Op 1 februari 2021 vond er in Myanmar een staatsgreep plaats. Sindsdien is het erg onrustig in het land. Theologiedocent Layang Seng Ya uit Myanmar roept ons op te bidden voor het volk van Myanmar.
Door de economische situatie in Moldavië werken veel mensen in het buitenland. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de samenleving: in sommige dorpen wonen alleen nog maar ouderen en jongeren. Kerken in Moldavië stimuleren jong en oud om voor elkaar te zorgen. Wij bidden voor hen.
In de Golfstaten groeit de kerk enorm door de grote aantallen arbeidsmigranten die naar de regio komen om geld te verdienen voor hun familie. Ze maken lange dagen en leven in armoedige omstandigheden. De meesten van hen kunnen niet lezen en schrijven. Tegelijkertijd willen ze graag meer leren over de Bijbel. Het Bijbelgenootschap in de Golf traint voorgangers in de storytelling-methode: bijbelverhalen worden mondeling verteld en men gaat met elkaar op zoek naar de betekenis ervan voor het eigen leven. Wij bidden voor hen, nu door de coronacrisis het leven daar nog moeilijker is geworden.
Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, in Griekse vluchtelingenkampen. Ze zijn hier aangekomen uit landen als Afghanistan, Syrië, Congo en Ethiopië, op zoek naar warmte, veiligheid en een betere toekomst. Is dit de plek waar ze eindigen? Hun situatie is urgenter dan ooit. We bidden voor hen.
Veel kinderen en jongeren staan er alleen voor in het leven zonder de bescherming van volwassenen. Kerk in Actie zet zich in voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, zoals voor vluchtelingenkinderen, straatkinderen en werkende kinderen. Hun rechten moeten nageleefd worden, zoals hun recht op onderwijs. Wij bidden voor hen.
Veel kinderen en jongeren staan er alleen voor in het leven zonder de bescherming van volwassenen. Wereldwijd ondervinden kinderen nu ook de gevolgen van de coronacrisis. In veel landen zijn de schooldeuren al maanden gesloten en online onderwijs is er niet. Kerk in Actie zet zich in voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, zoals straatkinderen, werkende kinderen en vluchtelingenkinderen. Wij bidden voor hen.
In Ethiopië is er een gewelddadig conflict ontstaan tussen het leger van de nationale overheid en de regionale overheid in Tigray. Het toenemende geweld heeft al vele duizenden mensen op de vlucht doen slaan naar buurland Soedan. Doordat alle communicatie lijnen zijn afgesloten is er bijna geen directe informatie uit het gebied. Daardoor is het moeilijk een goede inschatting te maken van de omvang van het geweld en de gevolgen voor de miljoenen mensen die er wonen.
Op de ochtend van 27 september 2020 viel het leger van Azerbeidzjan de regio Nagorno-Karabach binnen. De regio, waar zo’n 145.000 mensen wonen en waarvan de overgrote meerderheid Armeens is, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar wordt door de Verenigde Naties erkend als onderdeel van het overwegend islamitische Azerbeidzjan.
Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten , Azië en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Wij bidden voor hen.
Door de enorme explosie in de haven van Beiroet, vlakbij het historisch centrum, zijn volgens de laatste berichten zeker 100 doden gevallen en 4000 mensen gewond. Er zou een loods zijn ontploft waar 2700 ton ammoniumnitraat - zeer explosief materiaal - lag opgeslagen. “Beiroet lijkt een oorlogsgebied, gebouwen zijn weggevaagd en er zijn heel veel gewonden,” vertelt Rima van Saane. Ook het gebouw van de Near East School of Theology, partner van Kerk in Actie, is beschadigd. Uitgezonden medewerkers Wilbert en Rima van Saane en hun kinderen zijn ongedeerd gebleven. Wij bidden voor alle getroffenen.
Een gebed uit Zuid-Afrika, waar er door het coronavirus ook hele andere schrijnende situaties ontstaan.
Een gebed uit Colombia, waar er door het coronavirus ook hele andere schrijnende situaties ontstaan.
Een gebed uit het Midden-Oosten, waar er door het coronavirus ook hele andere schrijnende situaties ontstaan.
Een gebed uit Indonesië, waar er door het coronavirus ook hele andere schrijnende situaties ontstaan.
Een gebed uit Moldavië, waar er door het coronavirus ook hele andere schrijnende situaties ontstaan.
Een gebed uit Rwanda, waar er door het coronavirus ook hele andere schrijnende situaties ontstaan.
Met Pinksteren weten we ons als kerken wereldwijd aan elkaar verbonden. Als uiting daarvan hebben christenen uit Colombia, Indonesië, Moldavië, Nederland, Rwanda, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten een gebed geschreven om God te bidden voor de nood die er vanwege de coronacrisis is en te danken voor de hulp en verbondenheid waarmee kerken elkaar ondersteunen.
Zondag 21 juni is de dag na Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd zijn meer dan 70,8 miljoen mensen op de vlucht. Verdreven door rampen en oorlogen. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Wij bidden voor hen.
We leven in een onzekere tijd. Het coronavirus grijpt in de hele wereld om zich heen en houdt ons in een stevige greep van angst en zorgen. Grenzen zijn gesloten, mensen raken geïsoleerd en missen hun sociale contacten, familie en kerkelijke gemeente. De Conferentie van Europese Kerken bidt voor de wereld. Wij bidden mee, over grenzen heen.
Bijna een miljoen mensen zitten vast in Noordoost-Syrië door het gewapend conflict in Idlib, terwijl aan de westkant van Turkije vluchtelingen wanhopig proberen Europa te bereiken, en duizenden vastzitten op de Griekse eilanden. Sinds eind februari laat de Turkse regering vluchtelingen door richting de Griekse grens. Dat leidt daar tot spanningen. Ook op Griekse eilanden zoals Lesbos is de situatie gespannen. Wij bidden om Gods nabijheid voor de vluchtelingen, en om kracht en wijsheid voor kerken, hulporganisaties en overheden.
In China zijn onze partnerorganisatie Amity Foundation en de Raad van Kerken in China hard aan het werk om ziekenhuizen in de provincie Hubei te voorzien van maskers en andere materialen terwijl ze het coronavirus bestrijden. Veel kerken in de getroffen regio´s zijn gesloten, omdat het verboden is om met grote groepen samen te komen. Veel christenen luisteren daarom nu naar preken en liederen op het internet. Wij bidden voor hen.
Australië wordt geteisterd door hevige bosbranden die het hele land in hun greep houden. Op vele plekken grijpt het verwoestende vuur om zich heen. Jolien de Pater volgt op dit moment een discipelschapstraining in Australië. Ze schreef een gebed voor Australië nu de nood daar zo hoog is. Wij bidden met haar mee.
We ontvangen berichten over de verslechterende situatie tussen de kerken in China en de overheid. Steeds meer kerken krijgen te maken met toezicht en beperkingen bij het organiseren van diensten en andere activiteiten. Voorgangers voelen zich minder vrij om te zeggen en te preken wat zij aan God willen toevertrouwen. Daarom willen we in deze tijd bidden voor hen.
Volgens schattingen leven er in Nederland 30.000 migranten zonder verblijfsvergunning. Velen zijn arbeidsmigranten. Anderen hebben asiel aangevraagd en geen verblijfsvergunning gekregen, maar verlaten Nederland niet, bijvoorbeeld omdat het land van herkomst hen niet meer accepteert. Wie ongedocumenteerd in Nederland leeft, heeft maar weinig rechten. Bovendien is er altijd de angst om opgepakt en uitgezet te worden. Wij bidden voor hen.
In 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk van Soedan na een lange burgeroorlog. Naast politieke spanningen heeft het land nu te kampen met de ernstigste overstromingen sinds 25 jaar. Meer dan 900.000 mensen zijn getroffen en rond de 420.000 mensen hebben noodhulp nodig. Wij bidden voor alle getroffenen van deze ramp én voor het vredesproces.
Op 26 september 2019 werden de Molukken in Indonesië getroffen door een eerste aardbeving met een kracht van 6,5 op de schaal van Richter. Binnen een half uur volgde de naschok met een kracht van 5,6. Na vele, lichtere, bevingen en naschokken werd op 10 oktober wederom een krachtiger aardbeving gemeten van 5,2. Rond 150.000 mensen zijn naar veiliger oorden gevlucht. Er zijn minstens 40 mensen omgekomen, en het aantal gewonden bedraagt rond 1600. Meer dan 6300 huizen zijn beschadigd of vernietigd. De noodtoestand op de Molukken loopt in ieder geval door tot 10 januari 2020.
Vorige week viel Turkije Noordoost-Syrië binnen. Honderdduizenden inwoners van het gebied leven in angst om het lot van familieleden, en wat deze nieuwe fase in de oorlog voor hen zal betekenen. Ds. Joseph Kassab, leider van de Presbyteriaanse Kerk in Libanon en Syrië is steeds in contact met de kerkleiders ter plekke. Ze houden zich vast aan Jezus´ woorden: Houd moed! Ik heb de wereld overwonnen. Wij bidden voor hen.
Na acht jaar oorlog in Syrië is er nog steeds geen uitzicht op vrede. Er zijn nog altijd gebieden waar gebombardeerd of gevochten wordt. In andere gebieden is de oorlogsdreiging minder en wordt geprobeerd weer een leven op te bouwen. Voor veel van de 6,5 miljoen intern ontheemden rest niets beters dan terug te keren naar hun oorspronkelijke woonplaats. Zonder steun is de toekomst donker. Wij bidden voor hen.
De vakantietijd komt er weer aan. Een heerlijke tijd voor ontspanning, er tussenuit zijn, even weg uit de vertrouwde omgeving. Vele mensen gaan op reis, om nieuwe wegen te ontdekken. Het leven zelf is ook een reis. Mooie en moeilijke momenten, bergen en dalen wisselen elkaar af. Een gebed voor onderweg:
We bidden voor de slachtoffers van de orkaan Idai in Zuid-Oost Afrika en de overstromingen op Papua (Indonesië).